Is zoetstof gezonder dan suiker?

Is zoetstof gezonder dan suiker?

De meningen over zowel suiker als zoetstof zijn verdeeld. Ook in mijn spreekuur krijg ik vaak vragen over hoe dit nu eigenlijk zit. In dit artikel zal ik het proberen uit te leggen in de hoop dat je hierna zelf een conclusie kan trekken. Dus de vraag: ‘is zoetstof gezonder dan suiker?’ wordt hier uitgebreid toegelicht. 

Suiker en zoetstoffen

Suiker is een product wat aan veel producten een zoete smaak geeft, denk maar eens aan koekjes, chocolade maar ook fruit wordt gezoet door suiker, genaamd fructose. Maar ook zoetstoffen geven producten een zoete smaak. Denk maar eens aan cola light, Optimel en CristalClear.

 

Wat is dan het verschil tussen zoetstof en suiker?

Suiker is een koolhydraat en dat wil zeggen dat dit gepaard gaat met een hoeveelheid calorieën. Bij zoetstof is dit niet, tot nauwelijks het geval.  Er bestaan twee typen zoetstoffen, de Polyolen en intensieve zoetstoffen. Als het gaat om Polyolen, bedoelen we zoetstoffen die kunstmatig zijn bewerkt. in tegenstelling tot intensive zoetstoffen zijn polyolen bijna net zo zoet als suiker, maar leveren iets minder energie op dan suiker. Intensieve zoetstoffen zijn over het algemeen kunstmatig geproduceerd en zijn wel 100-500x zoeter in vergelijking met suiker. Hiervan heb je dus maar een klein beetje nodig om je product van een zoete smaak te voorzien.

 

Aspertaam:

Aspertaam (ook wel E951) is misschien wel de meest negatieve zoetstof in de volksmond. Het is ongeveer 200 keer zoeter dan suiker en wordt veel gebruikt in light producten zoals frisdrank. Omdat aspertaam een E-nummer is, is het dus goedgekeurd door het RIVM. Ook wanneer we veelgerbuikers zijn van een bepaald product waarin aspertaam verwerkt zit, zullen we de Aanvaardbare dagelijkse Inname (ADI) van aspertaam niet overschrijden. De ADI van aspertaam ligt op 40miligram per kilogram lichaamsgewicht. Deze kan je gedurende je hele leven binnen krijgen zonder dag je schade op loopt voor je gezondheid.

Voor een gemiddelde vrouwelijke volwassene komt dit neer op ongeveer 17 eenheden per dag.

 

 

Mijn mening: Is zoetstof gezonder dan suiker?

Ik ben niet tegen zoetstof maar ik ben wel van mening dat we de zoete smaak heel makkelijk aanleren, maar veel moeilijker afleren. We houden van nature van zoet. Niets mis mee, maar ik denk dat we in onze normale voeding al genoeg suiker binnen krijgen. Een aantal producten vervangen door een product wat gezoet is door zoetstof, kan wat mij betreft geen kwaad en kan je misschien helpen wat minder calorieën binnen te krijgen zonder dat je minder tot je neemt. Een beetje zoetstof kan wat mijn betreft geen kwaad, maar zoek de grenzen niet op!

 

Misschien ook interessant: zijn suikers uit fruit gezonder dan toegevoegde suikers?

, , , , , , , ,
Vorig bericht
Feit of fabel: Zijn light producten gezonder?
Volgend bericht
Feiten en fabels over vitamine C

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu