minder koolhydraten

Zitten er minder koolhydraten in zoete-, dan in gewone aardappel?

Koolhydraten, het is nog steeds een hot item, want wie wat af wil vallen, denkt om de koolhydraten. Tenminste, dit is wat ik veel terug hoor op mijn spreekuur en ook het internet staat er vol mee. Mensen eten daarom vaak ook geen aardappelen meer. Maar wel zoete. Hoe zit het, zijn die mensen wel zo goed bezig? Zitten er minder koolhydraten in zoete-, dan in gewone aardappel?

 

‘’’ja zoete aardappelen eet ik wel, die hebben minder koolhydraten’’

Maar klopt dat wel, zoete aardappelen en minder koolhydraten? Zitten er minder koolhydraten in zoete-, dan in gewone aardappel? Hieronder heb ik het even voor jullie overzichtelijk gemaakt. Trek dus zelf conclusie.

 

Bron: nevotabel.nl

Per 100 gram
Soort kcal koolhydraten vetten Eiwitten Vezels Kalium
Aardappel, nieuw ongekookt 88 19 0 2 1.8 450
Bataat, zoete rauw 96 21.3 0.3 1,2 2.4 370

 

Conclusie: Zitten er minder koolhydraten in zoete-, dan in gewone aardappel?

Nee, de zoete aardappel  heeft volgens de Nevotabel (en veel andere bronnen) méér en niet minder koolhydraten dan aardappelen. Hoe ontstaat deze fabel dan? Dat heeft waarschijnlijk te maken met de glycemische index (GI). Wel eens van gehoord?

(zo niet: https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/eten-met-diabetes/glycemische-index)  

Nou, dit zegt iets over de snelheid waarmee koolhydraten bloedsuiker wordt. Het klopt dat deze GI lager ligt bij zoete aardappel, maar omdat het nog steeds net zo veel, of meer zelfs, koolhydraten zijn, maakt dit dat ze niet beter passen in een koolhydraatbeperkt dieet dan gewone aardappelen. Wil je meer weten over hoe een koolhydraat beperkt (betekent niet koolhydraatvrij) dieet in jouw leven past omdat je wat wilt afvallen of rekening moet houden met jouw bloedsuikers? Maak dan een afspraak bij het team van Balanza diëtisten.

Benieuwd naar meer feiten en fabels? Is een banaan een suikerbom? Is light pindakaas beter dan de gewone pindakaas? En is eten uit de airfryer gezond?

aardappel, koolhydraten
Vorig bericht
Feit of fabel: is eten uit de airfryer gezond?
Volgend bericht
De codes op een ei

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

×