Zijn suikers uit fruit gezonder dan toegevoegde suikers

Zijn suikers uit fruit gezonder dan toegevoegde suikers?

Je kent ze vast, die pakjes drinken waar op staat dat het suiker afkomstig is uit fruit, en dus geen toegevoegde suikers zijn. Klinkt positief toch? Maar hoe zit het, zijn suikers uit fruit gezonder dan toegevoegde suikers?

Vergelijking

Neem nu als voorbeeld een glas sinaasappelsap en een glas cola. Beide bevatten ze ongeveer 100 kcal per glas van 250 ml. Ook de hoeveelheid suikers is vergelijkbaar: de sinaasappelsap bevat 22 gram per glas, en de cola 25 gram. De suikers uit de sinaasappelsap zijn de suikers die van nature in de sinaasappel zitten. De suikers uit de cola zijn toegevoegde suikers. Maakt je lichaam onderscheid tussen deze 2 soorten suiker? Nee. Beide keren wordt het op dezelfde manier opgenomen en verwerkt in je lichaam. Wat wel een verschil is, is dat het sinaasappelsap nog een deel van de vezels bevat uit de sinaasappel. In ieder geval als je de variant met vruchtvlees neemt. Deze vezels leveren wel voordelen aan je lichaam. Ze vullen, zijn goed voor je spijsvertering en zorgen er voor dat suikers langzamer worden opgenomen in je bloedbaan. Klinkt heel positief, maar de hoeveelheid vezels in fruitsapjes zijn erg klein. Wat nog een voordeel van een vruchtensap zou kunnen zijn is de vitamines die van nature in de vrucht zaten, en dus ook voor een deel in het sap zitten. Sinaasappelsap levert je een flinke dosis vitamine C bijvoorbeeld.

Conclusie: zijn suikers uit fruit gezonder dan toegevoegde suikers?

Kortom: er zit geen verschil in de soort suiker voor je lichaam, wel bevat een vruchtensap meer vezel en vitamines dan bijvoorbeeld een frisdrank. Maar wanneer je een vrucht zou eten krijg je al het goede van een stuk fruit binnen. Alle vezels en alle vitamines. Doordat je de vrucht eet, met alle vezels, wordt op die manier het suiker uit de vrucht langzamer opgenomen in je lichaam dan wanneer je een vruchtensap zou drinken. De afbraak van suikers begint al in je mond tijdens het kauwen, dus wanneer je een stukje fruit eet pak je hier ook al winst.

Conclusie: don’t drink your calories, just eat them!

, , , , , ,
Vorig bericht
Feit of fabel: bevat versgeperst sap minder vezels?
Volgend bericht
Feit of fabel: is appelstroop rijk aan ijzer?

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu