light producten

Feit of fabel: Zijn light producten gezonder?

Wanneer je door de supermarkt loopt zie je het tegenwoordig bijna in ieder schap: light producten. Light frisdrank, light jam, light chips, snoepjes, pindakaas, en ga zo maar door. Waarom zijn light producten zo populair? En zijn ze echt zo gezond als ze lijken? Zijn light producten gezonder? Hieronder vertel ik je er alles over.

Logische gedachte?

Vaak kiezen mensen die op hun voeding willen letten of willen afvallen voor light producten. Een logische gedachte, want light producten bevatten minder vet of suiker dan het originele product en leveren je daarom, als het goed is, minder calorieën. Als het goed is..

Vervangen door koolhydraten en eiwitten

Als er ‘light’ op een product staat dan bevat het vergeleken met het gewone product minimaal 30% minder vet of suikers. Wanneer er minder vet in en product zit is dit vaak vervangen door koolhydraten en eiwitten die ook gewoon calorieën bevatten. Dus waar er iets uit gehaald wordt, wordt er ook weer iets ingestopt. Hierdoor bevat het product misschien meer calorieën dan je zou verwachten.

Pindakaas

Laten we pindakaas eens als een instinker-voorbeeld nemen. Pindakaas is op zich een erg gezond product. Het bevat wel veel vet, maar dit zijn gezonde vetten. Deze komen namelijk van nature uit de pinda’s en noten. Vetten leveren je wel veel calorieën. Wil je daar een light product van maken, dan word dus een deel van het vet er uit gehaald. Zonde van de vetten ten eerste, en ten tweede smaakt de pindakaas dan niet meer. Daarom voegen fabrikanten er weer suikers/koolhydraten aan toe, en tikken de calorieën weer aan. Maar doordat ze 30% vet er uit hebben gehaald ten opzichte van het origineel, mogen ze het wel een light product noemen! Lees dus altijd goed de etiketten.

Nog een voorbeeld: Lays paprika chips.

Lays paprika chips Per 100 gram Lays paprika chips ‘light’ Per 100 gram
Calorieën 531 Calorieën 480
Vet 32 Vet 21
Koolhydraten 52 Koolhydraten 62

Hierboven zie je een vergelijking van Lays paprika chips met de light variant. Qua calorieën zie je dat dit per 100 gram maar 51 calorieën scheelt! Niet wat je zou verwachten toch? Dit komt omdat er i.p.v. vet meer suikers (koolhydraten) aan toe zijn gevoegd.

Niet altijd instinkers

Zijn light producten dan altijd instinkers? Nee, zeker niet. Frisdranken bijvoorbeeld zijn goede voorbeelden van light producten. Cola bijvoorbeeld bevat 42 kcal per 100 ml, Cola light daarentegen 0 kcal. Hierin is al het suiker weggelaten, en gezoet met de zoetstof aspartaam. Deze vergelijking geld voor eigenlijk alle frisdranken met prik. Let wel op: light frisdranken uit een pak zoals Dubbel Fris bevatten nog steeds calorieën, maar minder dan de gewone versie. Nog steeds goed opletten dus.

Die zoetstoffen die worden gebruikt in plaats van suiker om lightproducten te zoeten, hebben vaak een slechte naam. Denk bijvoorbeeld aan aspartaam. Aspartaam is een E-nummer. Dit betekend dat het een hulpstof is die goedgekeurd is door het RIVM. Dus ook wanneer je er een hele hoop van binnen krijgt is het niet schadelijk. Wel blijft het wel zo dat light producten wel erg bewerkte producten zijn.

 

Conclusie: zijn light producten gezonder?

Het klopt dus vaak dat light producten minder calorieën bevatten dan het origineel, maar wees altijd alert en kijk zelf op de etiketten. Doordat de light producten minder calorieën bevatten kan het handig zijn om over te stappen op light producten wanneer je wilt afvallen. Maar wees je er wel bewust van dat het vaak óf nog steeds een hoop calorieën bevat, óf een erg bewerkt product is, én je nog steeds de vraag van je lijf naar zoete smaken in stand houdt. Maak je keuzes bewust. Een zuivelproduct met minder vet is een gezonde keuze, maar een zak light chips blijft een zak chips.

, , , , , , , , , , ,
Vorig bericht
Zit er suiker in theezakjes?
Volgend bericht
Is zoetstof gezonder dan suiker?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu