werken pruimen laxerend

Feit of fabel: Werken pruimen laxerend?

Darmklachten komen ontzettend veel voor en zijn erg vervelend! En het is vaak lastig te achterhalen wat de oorzaak is. En wat kun je nu doen als je last hebt van verstopping? Je hoort misschien wel eens mensen die zeggen dat pruimen laxeren. Is dit nu een feit of een fabel? Werken pruimen laxerend? Wij gingen op onderzoek uit!

Oorzaken verstopping

Om te beginnen kunnen er verschillende oorzaken zijn waarom je last hebt van verstopping, ook wel obstipatie genoemd. Eén van de grootste oorzaken is je leefstijl en voedingspatroon. Te weinig vezels, vocht en beweging hebben een negatieve invloed op de darmwerking [1]. Wist je dat Nederlanders te weinig vezels in hun voedingspatroon hebben? We krijgen gemiddeld slechts 20 gram vezels per dag binnen, terwijl de aanbeveling 30-40 gram is [2,3].

Daarnaast kunnen er bij langdurige verstopping ook andere (mede)oorzaken zijn, zoals medicijngebruik, psychische klachten (o.a. stress) of een bepaalde aandoening zoals een prikkelbaar darmsyndroom [4].

Meer vezels

Als je last hebt van verstopping, maar ook bij andere darmklachten is het dus goed om veel voedingsvezels te eten. De voedingsvezels maken de ontlasting soepeler en geven het meer volume, doordat ze als een spons vocht opnemen. Daarnaast stimuleren vezels de darmbeweging. Hierdoor wordt het ontlastingspatroon weer regelmatiger. Aanbevelingen in het eetpatroon voor een hogere vezelinname zijn [2]:

 • Volkoren graanproducten
 • 200 gram fruit en minimaal 250 gram groente per dag
 • Minimaal één keer per week peulvruchten
 • Elke dag een handje noten, pitten of zaden (25 gram)

Werken pruimen laxerend?

Er is geen wetenschappelijk bewijs voor mogelijke laxerende werking van pruimen, want onderzoek naar het effect van één specifiek voedingsmiddel op het lichaam is moeilijk. Namelijk, ieder mens is, eet en leeft anders, dus er kunnen heel veel factoren meespelen die invloed hebben op onderzoeksresultaten. Dus als iemand vaak pruimen eet en geen last van verstopping heeft, wil dit nog niet zeggen dat het door de pruimen komt.

Vezels in pruimen

Pruimen bevatten daarentegen wel voedingsvezels en kunnen dus een rol spelen in hoeveel vezels jij op een dag binnenkrijgt. In tabel 1 zie je bijvoorbeeld dat 2-3 gedroogde pruimen al ongeveer 10% van je vezelbehoefte bevatten! Daartegenover staat echter dat gedroogd fruit veel koolhydraten bevat en dit kan negatief effect op je bloedsuiker en uiteindelijk je gewicht hebben.

Tabel 1: Energie, koolhydraten en vezels in pruimen

Voedingsmiddel Portiegrootte in gram Energie (kcal) Koolhydraten (g) Vezels (g)
Verse pruim 80 (2 stuks) 32 5,8 1,8
Gedroogde pruim 20 (2-3 stuks) 44 9 3,2

Sorbitol in pruimen

Sorbitol is een natuurlijke suikeralcohol die voorkomt in allerlei soorten fruit, zoals appels, druiven, kersen en dus ook pruimen [4]. Het komt ook in veel bewerkte voedingsmiddelen voor als E420. Bij een normaal gebruik heeft het geen laxerend effect, maar pas vanaf zo’n 30 gram (in één eetmoment) kan het diarree of buikpijnklachten geven. Bij mensen met een prikkelbaar darmsyndroom kan sorbitol helaas ook bij kleinere hoeveelheden darmklachten verergeren [5].

Conclusie

Pruimen kunnen een goede bijdrage leveren aan de vezelinname in je voedingspatroon, maar zijn op zichzelf niet laxerend. Om jouw darmklachten te verhelpen is het dus belangrijk om te kijken naar jouw totale voedingspatroon en daarnaast beweging. Kortom, focus je niet op één specifiek voedingsmiddel, maar kijk naar het totaalplaatje!

Wij kunnen je helpen om een gezond (vezelrijk) eetpatroon te ontwikkelen wat bij jou past! Heb jij een prikkelbaar darmsyndroom en heb je alles al geprobeerd? Dan is het FODMaP-beperkte dieet misschien iets voor jou. Maak dan snel een afspraak en we gaan aan de slag!

Langdurige darmklachten kunnen een andere oorzaak hebben en in dat geval is het verstandig om contact op te nemen met een huisarts!

Bronnen

 • [1] Hiele, M. (2005), ‘Constipatie. Meer vezels en een aangepaste leefstijl, de beste behandeling?’ In: Nutrinews, 3, pp. 19-23.
 • [2] Kromhout, D., Spaaij, CJ, de Goede, J., & Weggemans, RM (2016). De Nederlandse voedingsrichtlijnen uit 2015. Europees tijdschrift voor klinische voeding , 70 (8), 869-878. https://doi.org/10.1038/ejcn.2016.5
 • [3] Rossum, C.T.M. van, et al. (2016). Voedselconsumtiepeiling 2012-2016. RIVM [Internet Site].
 • Beschikbaar via: https://www.wateetnederland.nl/resultaten/energie-en-macronutrienten/inname/vezel
 • [4] Brans, M.H.J. (2011, 15 januari). Richtlijn 1: Chronische obstipatie. Dieetbehandelingsrichtlijnen [Internet Site]. Beschikbaar via: https://www.dieetbehandelingsrichtlijnen.nl/richtlijnen/01HK_chronische_obstipatie_1.html
 • [5] Barrett, J. S., & Gibson, P. R. (2012). Fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols (FODMAPs) and nonallergic food intolerance: FODMAPs or food chemicals? Therapeutic Advances in Gastroenterology5(4), 261-268. https://doi.org/10.1177/1756283X11436241
, , , , , , , , , , , , , ,
Vorig bericht
Ondervoeding, hoe zit dat? Doe de zelftest!
Volgend bericht
Feit of fabel: bevat versgeperst sap minder vezels dan een sinaasappel?

Gerelateerde berichten

8 reacties. Reactie plaatsen

 • Paar maand geleden kreeg ik te horen dat ik diabetis 2 heb maar tot nu toe help niemand mij er is niemand die zeg wat ik er aan kan doen er woerd ook niet geprikt voor suikerspiegel snap er niks van groetjes wilma

  Beantwoorden
  • Marian Faber
   4 juli 2018 13:31

   Hallo Wilma, wat ontzettend lastig voor je! Het is al heel wat om te horen dat je Diabetes hebt, en nu heb je ook nog zo het gevoel aan je lot te worden overgelaten. Kunnen wij iets voor je betekenen? Met alle liefde delen we onze kennis en helpen we jou op weg! Je kunt via ‘Afspraak maken’ direct een intake inplannen op 1 van onze locaties. Zijn we niet bij je in de buurt? Dan kunnen we het ook telefonisch of via Skype proberen. Laat je het weten? Groetjes Marian

   Beantwoorden
 • Ja en toch laxeren pruimen ( stuk of 4) beter dan wat ook bij mij en volkorenbrood helemaal niet, wellicht zit je op het verkeerd spoor met de vezels? of heb ik een sterk placebo-effect, anyway als het maar werkt toch? ik heb er profijt van in moeilijke tijden, je eerste zin ben ik het wel mee eens, we zijn geen identieke verteringsmachines…

  Beantwoorden
 • Hi, ik begrijp niet goed dat je zegt dat er in een boterham meer vezels zitten als in 5 gedroogde pruimen? zou je dit willen uitleggen? 5 gedroogde pruimen is ongeveer 125gr en bevatten dan ongeveer 8,75gr vezels. één volkorenboterham bevat gemiddeld 2,3 gr. vezels.

  Graag jouw uitleg hierop,

  Mvg m.Lagard

  Beantwoorden
  • Marian Faber
   8 juli 2020 16:36

   Beste mw Lagard,

   Bedankt voor uw reactie, er zat inderdaad een type fout in de blog. Deze heb ik nu aangepast en de hoeveelheid vezels erbij gezet in de tekst. De hoeveelheid vezels van 5 gedroogde pruimen (=40 gram) komt overeen met de hoeveelheid vezels in 2 volkoren boterhammen.

   Beantwoorden
 • Dick Kloosterman
  22 juli 2020 00:18

  Zou het niet netter zijn eerst de huisarts hierover te raadplegen? Diabetes zit heel goed in de artsen zorg weet ik uit eigen ervaring.

  Beantwoorden
 • Marian Faber
  27 juli 2020 15:53

  Hallo Dick,
  Het is zeker een goed idee om in beide gevallen de huisarts erbij te betrekken. Zowel bij darmklachten zoals obstipatie als bij diabetes. Het klopt inderdaad dat er een diabetes zorg programma is waar meerdere zorgprofessionals bij zijn betrokken: de huisarts, praktijkondersteuner én dietist. Deze begeleiding wordt ook helemaal vergoed, super hé!

  Beantwoorden
 • Je vermeld dat wit brood geen obstipatie veroorzaakt en dat is al te stellig gesteld. Mogelijk zal dat niet bij iedereen zo zijn maar als ik wit brood of iets anders nuttig wat hoofdzakelijk van wit meel is gemaakt loop ik van binnen vast. Soms vergeet ik het en neem dan iets of krijg iets aangeboden en dan is het bingo. @ a 3 dagen geen zogenoemde stoelgang en gepaard met veel problemen.
  Dus voor mij is wit meel, rijst etc. wel degelijk een vastloper.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

×