welke voeding is belangrijk bij kanker?

Welke voeding is belangrijk bij kanker?

De behandeling van kanker, het kan een behoorlijke ingreep op iemands leven hebben! Niet alleen het plannen en alle ritjes naar het ziekenhuis kosten veel energie, ook de therapieën vragen veel van het lichaam. Goed eten en drinken is daarom extra belangrijk in deze fase. Het is begrijpelijk als je daar vragen over hebt! Waar moet je nu op letten? Welke voeding is belangrijk tijdens de behandeling van kanker?

Doel voeding tijdens de behandeling van kanker

Voeding speelt een grote rol tijdens de behandeling van kanker. De therapieën zijn zwaar voor het lichaam. Om die reden is er een groter risico op een achteruitgang van de conditie van het lichaam. Ook kan het zijn dat iemand afvalt terwijl dit niet de bedoeling is. Eén van de doelen is dus om het lichaam goed gevoed te houden en in goede conditie, zodat de behandeling beter verloopt.

Net als bij gezonde mensen, is variatie in het eten en drinken in de eerste plaats heel belangrijk voor mensen die een behandeling bij kanker ondergaan. De Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad zijn hierom een goede basis. Als je eet volgens deze richtlijnen, krijg je voldoende voedingstoffen binnen volgens de aanbevolen hoeveelheden. Daarnaast zijn deze adviezen ook gericht op een verbetering van je gezondheid op de lange termijn [1,2].

Kijk hier hoeveel en wat jij kunt eten op een dag.

Extra eiwitten

Naast de Richtlijnen Goede Voeding als basis, heeft het lichaam van sommige voedingsstoffen extra nodig tijdens een behandeling bij kanker. Om te beginnen zijn eiwitten een belangrijke bouwstof die het lichaam haalt uit eten. Leer hier meer over wat eiwitten zijn en wat ze doen met ons lichaam. Het heeft lichaam extra bouwstoffen nodig wanneer iemand kanker heeft of hiervoor behandeld wordt.

De eiwitbehoefte is in deze periode meestal 1,0-1,2 of 1,2-1,5 gram per kilogram lichaamsgewicht. De hoeveelheid is afhankelijk van de doelen van de behandeling, hoe goed iemand gevoed is en het soort behandeling [3].

Ook interessant: Hoeveel eiwitten heb ik nodig op een dag?

Vezels en vocht

Mensen die kanker hebben, hebben vaak ook verschillende lichamelijke klachten. Zo komt het regelmatig voor dat er sprake is van diarree of juist van verstopping. Erg vervelend! Daarom is het in ook in deze periode belangrijk om goed te letten op hoeveel vezels je binnenkrijgt en daarnaast genoeg drinken! De adviezen zijn: 30-40 gram vezels per dag en minimaal 1,5 liter (10 glazen) vocht per dag. Mocht je veel vocht verliezen, dan wordt zelfs 2,0-2,5 liter aangeraden!

Vind hier tips om meer vezels te eten en een vezelrijk dagmenu.

Kauw- en slikproblemen, passageproblemen

Heb je moeite met kauwen, slikken of wil het eten niet goed ‘zakken’? Lees dan meer in dit blog over wat je moet doen bij kauw- en slikproblemen.

Ongewenst gewichtsverlies

Het is tot slot belangrijk om het gewicht in de gaten te houden bij iemand die kanker heeft en/of hiervoor behandeld wordt. Het komt vaker voor dat iemand dan gewicht verliest, terwijl dit niet de bedoeling is [4]. Het is erg belangrijk om snel hulp in te schakelen van een diëtist als dit zo is. Het kan een teken zijn dat het lichaam ondervoed raakt. Is er sprake van één of meer van onderstaande punten, vraag dan hulp van de arts of diëtist bij wie je in behandeling bent:

  • Als eten niet meer lukt door benauwdheid of misselijkheid.
  • Wanneer je of diegene enige tijd weinig eetlust hebt.
  • Als je meer dan 3 kg bent afgevallen (ook na ziekte).
  • Bij meer dan een week diarree of misselijkheid.

Bronnen

  • [1] Dommerholt, W. J., & Kennis, M. A. J. M. (2014, oktober). Richtlijn 23: Kanker – Dieetbehandelingsrichtlijnen. 20/10 Uitgevers. https://www.dieetbehandelingsrichtlijnen.nl/richtlijnen/23HK_kanker_1.html
  • [2] van Volksgezondheid, M., & en Sport, W. (2015). Richtlijnen goede voeding 2015-Advies-Gezondheidsraad.
  • [3] Vogel, J., S. Beijer, N. Doornink & A. Wipkink (2012). Handboek voeding bij kanker. 1e druk. De Tijdstroom, Utrecht.
  • [4] Expertgroep landelijke richtlijn ondervoeding (2012), Ondervoeding bij patiënten met kanker: Landelijke richtlijn, versie 1.0. Integraal Kankercentrum Nederlands (IKNL), Utrecht. www.oncoline.nl.
behandeling kanker, bestraling, chemotherapie, eiwitbehoefte, eiwitten, kauw- en slikproblemen, ondervoeding, operatie kanker, operatie tumor, radiotherapie, vezels, vocht, voeding bestraling, voeding bij kanker, voeding chemotherapie
Vorig bericht
Hoe krijg je voldoende eiwitten binnen?
Volgend bericht
Wat kun je doen bij kauw- en slikproblemen?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

×