Goed drinken is belangrijk als je zwanger bent, de aanbeveling is 1,5-2 liter vocht per dag [1]. Niet alle soorten dranken kun je drinken, maar er is goed nieuws voor de theeleuten: thee mag je gewoon drinken tijdens de zwangerschap! Je moet echter wel even op letten welke thee en hoeveel je ervan kan drinken. In dit blog leg ik je uit welke thee je kan drinken tijdens de zwangerschap.
Groene en zwarte thee
Het drinken van groene en zwarte thee voorziet je lichaam op een gezonde manier van vocht [2]. Ze bevatten echter ook cafeïne en daar moet je wat voorzichter mee zijn als je zwanger bent. Eén van de zwangerschapsadviezen is om niet meer dan 200 mg cafeïne te nemen per dag [2]. Zwarte en groene thee bevatten 60 mg cafeïne per mok van 250 ml, dus daarom kun je dit niet onbeperkt drinken. Twee tot drie mokken zwarte of groente thee per dag is prima! Let daarbij wel op je totale inname van cafeïne, omdat dit stofje ook bijvoorbeeld in koffie en chocola zit!
Kruidenthee
Je kunt daarnaast zonder problemen een paar kopjes kruidenthee per dag drinken. Er zit geen cafeïne in thee gemaakt van andere planten dan de theeplant. Denk bijvoorbeeld aan kruiden, fruit, specerijen of combinaties daarvan. Voorbeelden zijn rooibos-, munt-, kamille- en gemberthee.
Plantengifstoffen
Sommige soorten (kruiden)thee bevatten echter van nature plantengifstoffen. Bij grote hoeveelheden kunnen dezen schadelijk zijn voor de lever van de baby [3]. Daarom is het advies om bepaalde theesoorten te beperken tijdens de zwangerschap. Het gaat om thee waar anijs, venkel, dragon, basilicum, piment, nootmuskaat, kaneel, sassafras, dong quai, foelie of peper aan toegevoegd zit. Heb je toch (per ongeluk) een kopje thee gedronken met deze kruiden? Dan is dit gelukkig niet gelijk schadelijk voor je kindje. Beperken van deze thee verkleint wel de kans op grote hoeveelheden plantengifstoffen. Kies daarom liever andere soorten (kruiden)thee!
Zoethoutthee en sterrenmix
Glycyrrhizine is ook een plantengifstof en kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk [3]. Het advies voor zwangere vrouwen is om dagelijks niet meer dan 35 milligram glycyrrhizine per dag te nemen. Dit stofje zit van nature in zoethout en dus ook in zoethoutthee en sterrenmix. Daarom is het advies:
- Drink dagelijks maximaal 1 tot 2 kopjes zoethoutthee of sterrenmix
- Ben je zwanger en heb je verhoogde bloeddruk? Vermijd dan zoethoutthee of sterrenmix.
Niet-gangbare theesoorten in Nederland
Als laatste bevatten sommige planten veel van de plantengifstof pyrrolizidine alkaloïden, zoals:
- Komkommerkruid
- Kleinhoefblad
- Smeerwortel
- Kruiskruid
- Crotalaria
Thee van deze planten is in Nederland niet gangbaar, maar kan voorkomen. Die thee kan hoge concentraties van pyrrolizidine alkaloïden bevatten en wordt afgeraden voor de hele bevolking en dus ook voor zwangere vrouwen [4].
Conclusie
Thee drinken is dus geen probleem als je zwanger bent, als je maar goed oplet welke thee! Groene en zwarte twee, daar kun je 2-3 mokken per dag van drinken. Daarnaast kun je ook andere soorten kruidenthee drinken, zoals rooibos-, munt-, kamille- en gemberthee. Beperk echter theesoorten met plantengifstoffen, zoals op basis van anijs, venkel en zoethout.
Hoe zorg jij dat je genoeg drinkt tijdens de zwangerschap?
Lees hier meer over wat je niet mag eten als je zwanger bent.
Tip: er is sinds kort ook een handige app de Zwangerhap waar je overzichtelijk kunt zien wat je wel en niet mag eten als je zwanger bent.
Bronnen
[1] Kromhout D, Spaaij CJ, de Goede J, Weggemans RM. The 2015 Dutch food-based dietary guidelines. Eur J Clin Nutr. 2016 Aug;70(8):869-78. doi: 10.1038/ejcn.2016.52. Epub 2016 Apr 6. PMID: 27049034; PMCID: PMC5399142.
[2] Gezondheidsraad (2015) Thee – Achtergronddocument bij Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad
[3] Gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor zwangere vrouwen. Den Haag: Gezondheidsraad 2021; publicatienr. 2021/26.
[4] Gezondheidsraad. Schadelijke effecten van stoffen en micro-organismen in de voeding tijdens de zwangerschap. Achtergronddocument bij Voedingsaanbevelingen voor zwangere vrouwen. Den Haag: Gezondheidsraad, 2021; publicatienr. 2021/26-A5.