Wat moet je wel en niet bewaren in de koelkast?

Wat moet je wel en niet bewaren in de koelkast?

Wat bewaar je eigenlijk in de koelkast en welke producten zet je in de voorraadkast? Ik hoor nog altijd veel twijfels en onduidelijkheden voorbij komen. Moeten de eieren bijvoorbeeld in de koelkast? Of kan dit in de voorraadkast, want in de supermarkt staan ze niet gekoeld. Bij mij thuis heb ik een sticker op de koelkast geplakt, erg handig! Ik neem je vandaag mee in de ‘regels’ van het wel of niet bewaren in de koelkast. De vraag van deze blog luidt dan ook: Wat moet je wel en niet bewaren in de  koelkast? Hierbij een lijstje van voedingsmiddelen die wél en niet thuishoren in de koelkast! 

Wat moet je wel en niet bewaren in de koelkast?

Tip 1: Op het etiket lees je al of een product in de koelkast bewaard moet worden. Er staat dan op: na openen gekoeld bewaren. De temperatuur van de koelkast is perfect op 4°C. Staat er op de verpakking: koel en donker bewaren dan kan het product het beste in de kelder of voorraadkast bewaard worden, waar het donker en droog is met een maximale temperatuur van 12-15°C. 

Tip 2: Dan kun je ook nog onderscheid maken tussen natte producten zoals huzarensalade, jam en pesto moeten in de koelkast bewaard worden. Droge producten zoals meel, pasta en rijst kunnen na openen het beste bewaard worden in de voorraadkast.

Tip 3: Op diepvriesproducten staat op de verpakking: na ontdooien niet opnieuw invriezen. De kwaliteit kan namelijk achteruitgaan als je het voor de tweede keer invriest. Ook staat erbij hoe lang en bij welke temperatuur het product bewaard moet blijven.

Wel in de koelkast bewaren:
 • Eieren moeten gekoeld bewaard wordt omdat er dan nauwelijks bacteriën kunnen groeien. En dat vermindert de kans op bederf en voedselinfecties aanzienlijk.
 • Bladgroenten, zoals sla, spinazie en andijvie
 • Koolsoorten zoals bloemkool, broccoli en spruiten kunnen wel weer het beste in de koelkast bewaard worden. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld prei, witlof en bleekselderij.
 • Voorgesneden groenten en fruit moeten altijd in de koelkast bewaard worden, ongeacht om welke groente het gaat. Het is het beste om ze in de originele verpakking te bewaren.
 • Zachte fruitsoorten zoals aardbeien, bessen, druiven en frambozen
 • Appels blijven wel drie weken langer houdbaarder dan buiten de koelkast.
 • Sauzen zoals mayonaise, curry en knoflooksaus bewaar je na opening in de koelkast
Niet in de koelkast:
 • Citrusvruchten, zoals citroen, limoen en sinaasappels kun je het beste koel en donker, buiten de koelkast bewaren.
 • Tropische fruitsoorten hebben last van zogenaamd koude bederf. Als ze bij een temperatuur onder de 7 graden bewaard worden gaan de cellen kapot, verliezen ze vocht en zijn ze gevoelig voor rotten. Zoals banaan, kiwi’s, mango en ananas.
 • Komkommers, courgettes en tomaten drogen uit in de koelkast.
 • Uien nemen snel vocht op en dan gaan ze rotten. Ui kan snel smaakjes overnemen, leg ze dus niet naast knoflook.
 • Aardappelen bewaar je op een koele en donkere plek, zoals een kelder, garage of schuur. In de koelkast worden ze zoet en drogen ze uit.
 • Boontjes, doperwten, wortelen en knolselderij zijn het meest gebaat bij een koele, droge plek buiten de koelkast (12-15°C).
 • Aubergine en paprika buiten de koelkast bewaren, maar niet op de fruitschaal en niet bij de tomaten. Ze zijn gevoelig voor ethyleen, een gas dat bananen, peren, en tomaten uitscheiden. Ze krijgen daardoor plekken en gaan bitterder smaken.
 • Avocado’s komen niet rijp van de boom, maar rijpen pas als ze geplukt zijn. Bewaar een avocado daarom ook niet in de koelkast, want dit vertraagt het rijpingsproces.
 • Als je honing bewaart in de koelkast gaat het kristalliseren. Sla je potjes honing daarom gewoon op in het keukenkastje.

Hoe zit het dan met groente en fruit in blik of glazen potjes? Hierbij geldt, zodra het product geopend is bewaar je het in de koelkast. Ongeopend kun je de potten en blikjes in de voorraadkast bewaren.

Ik ben erg benieuwd hoe het bij jullie is, welke producten bewaar jij die eigenlijk in de koelkast hoort of andersom? Of staat er een product waar je over twijfelt nog niet in deze lijst? Laat het me weten, dan zoek ik het uit en voeg ik ze toe. De gratis JA-NEE Sticker van het Voedingscentrum kun je op hun website bestellen of gratis bij ons in de praktijk ophalen.

Veel mensen vinden groente lekker. Maar ook veel niet. Lust je geen groente? Hier tips om meer groente te eten!

aardbeien, bederf, bewaren, eieren, fruit, groente, honing, koelkast, producten, vriezer
Vorig bericht
Feit of fabel: van minder eten val je af
Volgend bericht
Brandend maagzuur en voeding

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

×