Wat zijn peulvruchten?

Wat zijn peulvruchten?

Peulvruchten. Wie kent ze niet? Dat is nu juist de vraag! Want wat zijn peulvruchten? Zijn het nou bonen, peultjes, of toch wel vruchten? Hieronder leg ik het nog even haarfijn uit. 

Wat zijn peulvruchten?

Peulvruchten zijn zaden met of zonder hun omhulsel.  Hieronder vallen de bekende witte en bruine bonen maar ook zwarte bonen, kapucijners, kidneybonen, kikkererwten en sojabonen. Eigenlijk zijn pinda’s ook peulvruchten, maar deze worden gerekend tot de noten omdat deze andere voedingstoffen heeft.

Groentes, of toch peulvruchten?

Verder heb je ook nog de bekende ‘groene’ peulvruchten zoals sperziebonen, snijbonen, doperwtjes, peultjes, kousenband en sugersnaps. Deze worden tot de groentes gerekend, ook weer vanwege hun voedingsstoffen, deze lijken namelijk meer op groentes dan op bovengenoemde ‘bonen’.

Er zitten heel veel (gezondheids)voordelen aan peulvruchten. Ze zijn vrij goedkoop, ze kunnen je LDL-cholesterol gehalte doen verlagen, ze zijn rijk aan koolhydraten, vezels, B-vitamines en mineralen zoals calcium, molybdeen en fosfor. Ze zijn daarom een goede vervanger voor vlees en voor af en toe ook een prima vervanger voor je rijst, aardappelen of ander zetmeelcomponent van je maaltijd. Daarnaast kun je ze in blik of pot erg lang bewaren. Je hebt ze ook gedroogd, dan kun je ze zelf weken en koken, scheelt weer zout wat je wel in peulvruchten uit blik en pot treft.

wat zijn peulvruchten? 

Veel voedingsstoffen

Hierboven in de tabel zie je dat er veel voedingstoffen in peulvruchten zitten. Dit betekent overigens niet dat bovenstaand wil zeggen dat je met alleen peulvruchten alle voedingstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Hiervoor heb je nog veel andere producten nodig, het zegt wel dat het eten van peulvruchten ontzettend waardevol binnen je voedingspatroon kan zijn!

Hopelijk ben je met deze inzichten enthousiast geworden om eens wat vaker peulvruchten te gaan eten. We hebben tal van tips in huis om hier flink mee te variëren. Houd de Balanza site in de gaten voor meer recepten met peulvruchten!

, , , , , , , , ,
Vorig bericht
Review: Vivera Biefstukc
Volgend bericht
Afvallen zonder dieet – de 80/20 methode

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu