Wat te doen als je kind overgewicht heeft?

Overgewicht bij kinderen komt steeds vaker voor in Nederland. Volgens het CBS had in 2021 circa 1 op de 6 kinderen en jongvolwassenen tussen de 4 en 20 jaar overgewicht [1].  Dit was in 1981 slechts 1 op de 10! Het kan lastig zijn te ontdekken hoe het komt als je kind zwaarder wordt! Hij eet toch gezond en beweegt regelmatig? Waar kun je  als ouder(s) op letten? In deze blog hebben we wat tips voor je wat je kunt doen als je kind overgewicht heeft!

Ga niet alleen aan de slag

Het eerste advies is om zeker niet zelf aan de slag te gaan om je kind te laten afvallen. Kinderen zijn namelijk volop in de groei en hebben de juiste voedingsstoffen hiervoor nodig. Het kan goed zijn om eerst hulp te vragen aan de huisarts, schoolarts of op het consultatiebureau wanneer je twijfels of vragen hebt over het gewicht van je kind. Hier lees je hoe je kunt berekenen wat een gezond gewicht (BMI) is voor je kind.

Een arts kan je kind doorverwijzen voor hulp, bijvoorbeeld naar een (kinder)diëtist of een kinderarts. Dit hoeft echter niet per sé. Tegenwoordig kun je ook zonder verwijzing van een huisarts terecht bij een diëtist. Een diëtist kan jou en je kind helpen bij de ontwikkeling van een gezond gewicht en kan al je voedingsvragen beantwoorden.

Waar kun je als ouder(s) op letten?

Het kan lastig zijn om erachter te komen hoe het komt dat je kind zwaarder wordt. Er kunnen allerlei redenen voor zijn. De volgende dingen zou je eens onder de loep kunnen nemen:

  • Drinken: Wat krijgt je kind voor drinken? In ontzettend veel soorten pakjes drinken, limonade of frisdrank zit toegevoegde suiker. Hierdoor krijgt je kind ongemerkt meer calorieën binnen dan je misschien denkt. Wist je dat in een pakje sinaasappelsap als snel 5 klontjes suiker zitten? Water en thee zonder suiker zijn altijd goed. Lees hier hoe je water met fruitsmaak kunt maken!
  • Portiegroottes: Hoeveel moet je kind van welk voedingsmiddel eten? Wat past bij zijn/haar leeftijd? Kijk hier eens naar de aanbevolen dagelijkse porties voor kinderen.
  • Samen aan tafel eten: Wordt er thuis vaak voor de TV of met de telefoon erbij gegeten? Het kan zijn dat je kind dan onbewust meer eet. Onderzoek bevestigd dit ook: je overeet sneller wanneer je afgeleid bent tijdens het eten [2]. Kies ervoor om samen aan tafel te eten. Dat is niet alleen gezelliger, maar kinderen eten dan vaak ook minder dan wanneer ze voor de tv of achter de computer zitten.
  • Gezonde tussendoortjes in het zicht: Zorg dat gezonde snacks in het zicht staan. Zet de fruitschaal op tafel, leg snackgroentes in de koelkast en zet de snoeppot op een minder prominente plek. Deze kleine veranderingen in huis kunnen helpen dat je kind sneller de gezondere keuze maakt! Lees hier meer over gezonde tussendoortjes.
  • Etiketten lezen: Check eens het etiket hoeveel suiker, vet en calorieën er in tussendoortjes of andere voedingsmiddelen zit. Sommige snacks, zoals ontbijtkoek of Sultana’s lijken heel gezond voor kinderen, maar bevatten veel meer suiker dan vaak gedacht! Lees hier praktische informatie over het lezen van een etiket.

suiker in pakjes drinken

Afbeelding afkomstig van Het Voedingscentrum.

Conclusie

Het kan lastig zijn te ontdekken hoe het komt als je kind overgewicht heeft! Je kan met bovenstaande tips op gebied van voeding kijken waar je als ouder(s) op kunt letten. Kom je er niet uit? Zoek dan hulp bij een diëtist hoe je kind op een verantwoorde manier een gezond gewicht kan ontwikkelen!

Ben jij wel eens geschrokken van wat er op het etiket van een bepaald voedingsmiddel staat? Of heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Neem gerust eens contact op. Wist je dat voedingsadvies door een diëtist voor kinderen volledig vergoed wordt? 

Bronnen

  • [1] CBS. (2022, 18 maart). Lengte en gewicht van personen, ondergewicht en overgewicht; vanaf 1981.  CBS [Internet Site]. Beschikbaar via: https://opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/dataset/81565NED/table?searchKeywords=overgewicht
  • [2] Robinson, E., Aveyard, P., Daley, A., Jolly, K., Lewis, A., Lycett, D., & Higgs, S. (2013). Eating attentively: a systematic review and meta-analysis of the effect of food intake memory and awareness on eating. The American journal of clinical nutrition, 97(4), 728–742. https://doi.org/10.3945/ajcn.112.045245
aan tafel eten, bmi, etiket, etiket lezen, frisdrank, gewicht kind, gezonde tussendoortjes, kind overgewicht, kind overgewicht dietist, portiegroottes, suiker pakjes drinken
Vorig bericht
Wat is een gezond gewicht (BMI) voor mijn kind?
Volgend bericht
Gezonde tussendoortjes

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

×