gezonde voeding dietist

Wat is gezonde voeding?

Weet jij ook niet meer wat nu écht gezonde voeding is en wat niet? Zie jij door de bomen het bos niet meer? Heb jij al verschillende diëten geprobeerd, maar lukt het niet om resultaat te halen? Dat is heel begrijpelijk. Er is zoveel informatie over gezonde voeding en eten dat je niet meer weet wat waar is of wat je moet doen.

Het zit em in balans:

Het belangrijkste is dat je een balans weet te creëren in je voedingspatroon, wat ook wel de 80/20 methode wordt genoemd. Dit houdt in dat 80% van je voeding gezond is en voor de overige 20% is er ruimte voor iets wat minder gezond is. Bijvoorbeeld een stuk taart op een verjaardag of wat borrelnootjes met een wijntje op zaterdagavond. Probeer deze genietmomentjes te beperken tot 1 à 2 eetmomenten per week. Hier lees je meer over deze methode. 

Wat is gezonde voeding:

Maar wat houdt dan gezonde voeding in, dus de overige 80%? Ten eerste is regelmaat in de voeding belangrijk om de stofwisseling op gang te houden. Dit betekent 6 eetmomenten per dag: 3 hoofdmaaltijden zoals ontbijt, lunch en een warme maaltijden. Tussen deze maaltijden door een klein tussendoortje. Ten tweede is voldoende groenten en fruit belangrijk, dit komt neer op minimaal 200 gram groenten per dag en 200 gram (2 stuks) fruit. Vind jij het lastig om aan je groenten en fruit te komen? Neem bijvoorbeeld wat rauwkost (snacktomaatje, komkommer, paprika) bij de lunch en neem als tussendoortje een stuk fruit.

Dit is een voorbeeld van hoe je dagmenu eruit kan zien als je wilt afvallen. Het bevat 6 eetmomenten, volkoren producten voldoende fruit en groente en zuivel.

DagmenuBalanzaTen derde zijn zuivelproducten belangrijk voor onder andere calcium en eiwitten. Aanbevolen wordt om 450 ml per dag te nuttigen. Hier kun je op verschillende manieren invulling aangeven: bijvoorbeeld een glas melk, kwark, yoghurt of drinkyoghurt. Tot slot zijn volkoren producten onmisbaar in een gezond voedingspatroon. Kies voor volkoren brood of een schaaltje havermout.

Vind jij het lastig om een balans te vinden in jouw voedingspatroon? Wij helpen je graag!

Samen kunnen we voor jou een persoonlijk voedingsplan opstellen die écht gezonde voeding bevat!

 

Sta je wel eens in de supermarkt en twijfel je of iets gezond is? Wellicht helpt dit artikel over gezonde keuzes in de supermarkt je.

, , , , ,
Vorig bericht
Hoe veel kilo’s wil jij afvallen?
Volgend bericht
Gezond ontbijt om mee te varieren

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

×