Wat is drinkvoeding en wanneer heeft iemand drinkvoeding nodig

Wat is drinkvoeding en wanneer heeft iemand dit nodig?

Misschien heb je de flesjes drinkvoeding wel eens bij iemand zien staan. Mogelijk was diegene ziek of kon hij/zij niet goed eten? Dat zou maar zo kunnen. Als je gezond bent en al het eten smaakt je goed, dan is het misschien lastig voor te stellen dat iemand drinkvoeding nodig heeft. Wat is drinkvoeding precies en wanneer heeft iemand dit nodig?

Wat is drinkvoeding?

Zoals de naam het al zegt, is drinkvoeding vloeibaar voedsel dat meestal in een flesje of toetje zit. Het bevat allerlei voedingsstoffen die ook in ‘gewone’ voeding zitten. Denk aan veel energie (calorieën), maar ook eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen en soms ook vezels. Drinkvoeding wordt gebruikt in een periode dat iemand niet voldoende kan eten. De drank of toetje helpt om toch de noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen.

Wanneer heeft iemand drinkvoeding nodig?

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom iemand niet voldoende voedingsstoffen binnen kan krijgen. Als je bijvoorbeeld ziek bent, een behandeling ondergaat of herstelt van een behandeling, dan vraagt dit extra veel van je lichaam. Goed eten en drinken is dan heel belangrijk om op krachten te blijven. Het kan echter juist zijn dat je tijdens ziekte moeilijk voldoende kunt eten. Door bijvoorbeeld misselijkheid of problemen met kauwen en slikken is de kans groot dat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Met drinkvoeding wordt het makkelijker om extra energie en voedingsstoffen binnen te krijgen.

De rol van de diëtist

Drinkvoeding is meestal bedoeld ter aanvulling op het normale eten en drinken. Het kan daarnaast gebruikt worden ter vervanging van één of meerdere maaltijden, of van een volledige voeding. Hier speelt de diëtist een belangrijke rol. De diëtist adviseert namelijk hoeveel voeding iemand nodig heeft en daarnaast wat de verschillende mogelijkheden en soorten drinkvoeding zijn. Wat past het beste bij iemand en wat is haalbaar? Hij/zij overlegt dit graag met degene die extra voeding nodig heeft.

Signalen om op te letten wanneer iemand misschien extra voeding nodig heeft

In dit blog lees je feiten en fabels over ondervoeding en signalen. Waar kun je nu op letten (bij iemand) of misschien extra voeding of drinkvoeding nodig is? Let op de volgende signalen:

 • Onbedoeld afvallen (gewichtsverlies van 3 kilogram of meer (ook bij overgewicht)).
 • Een slechte eetlust.
 • Bepaald eten of drinken vermijden door vaak verslikken of niet goed kunnen kauwen.
 • Een lege koelkast, of er ligt veel eten dat over datum is.
 • Wankelen op de benen of weinig spierkracht
 • Loszittende kleding.
 • Horloge, armbanden en ringen die niet meer goed passen.
 • Sleutelbeenderen of jukbeenderen die ineens goed zichtbaar zijn.
 • Niet meer voor zichzelf kunnen of willen koken.

Hulp van een diëtist

Wanneer is het verstandig hulp in te schakelen van een diëtist? Check dan het volgende lijstje voor jezelf of iemand anders:

 • Als eten niet meer lukt door benauwdheid of misselijkheid.
 • Wanneer je of diegene enige tijd weinig eetlust hebt.
 • Als je meer dan 3 kg bent afgevallen (ook na ziekte).
 • Bij meer dan een week diarree of misselijkheid.

 

Klik hier voor een zelftest bij ondervoeding en hoe het zit met ondervoeding.

, , , , , , , , , , , , , ,
Vorig bericht
Feiten en fabels over ondervoeding en signalen
Volgend bericht
Wat is een gezond gewicht (BMI) voor mijn kind?

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.