Veel mensen denken: groente is groente. Dus dan maakt het niet uit of het vers is, uit een pot komt of uit de diepvries. Een logische gedachte, maar hoe zit dit eigenlijk? Wat is beter: groente uit een pot, diepvries of vers?
De voedingsfabrikanten maken het ons heel erg gemakkelijk: we zijn niet meer afhankelijk van het seizoen. Dit betekent dat we het hele jaar door bijvoorbeeld boerenkool, sperziebonen en rode kool kunnen eten. Alles zit in zakken en liggen ingevroren in de schappen van de supermarkt. Gelukkig maar, zo kan iedereen het hele jaar door blijven eten wat ze willen zou je zeggen. Ook worden de groente aangeboden in een pot. Daarnaast dus in de diepvries, en tijdens het seizoen vers. Zo’n potje is wel zo gemakkelijk en uit de diepvries trouwens ook. Aan de ene kant zou je zeggen; sperziebonen zijn sperziebonen, dus wat maakt het uit?
Maakt het eigenlijk uit?
Het maakt zeker uit voor welke optie je kiest. Ik heb welgeteld drie groentes met elkaar vergeleken. In deze tabel zie je hoeveel energie er in een vers product zit, in een diepvriesproduct en in een pot.
Er zitten best veel verschillen in. Vooral in de zouten zitten hele grote verschillen. Dit staat niet eens met elkaar in verhouding! Al met al kun je dus beter voor verse producten kiezen.
Voedselafdruk
Het eten van groentes die in het huidige seizoen groeien, heeft invloed op je voedselafdruk. Hoe hoger je afdruk hoe meer CO2 er wordt gebruikt, hoe meer bomen er worden gekapt en hoe meer water er wordt verspild. Interessant om jouw voedselafdruk te bepalen? Ga naar http://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-boodschappen/eten-kopen/voedselafdruk.aspx
Op de vraag wat is beter: groente uit een pot, diepvries of vers? kun je dus met overtuiging zeggen dat verse groenten veel beter zijn. Potgroenten zijn dan wel makkelijker, maar toch.