soorten suiker op bord

Waar zit allemaal suiker in?

Suiker, waar zit het in (verstopt)?

Een van onze vorige blogs ging over suiker en hoe gezond of ongezond het is.  Vandaag wil ik jullie laten zien onder welke namen suiker in je voeding kan voorkomen. Schrik niet!

Natuurlijk weet je dat er suiker in je eten zit als je dat zelf toevoegt, zoals op je pannenkoek. Dat het ook in frisdrank, jam en honing zou zitten weten de meeste mensen ook. Maar wist je dat het ook vaak als conserveermiddel wordt toegevoegd aan producten zoals sauzen, dressings, sausmixen, groente en fruit in pot of blik en aan vleeswaren?

Verpakkingen

Je hoeft echt niet alle suikers uit je eetpatroon te schrappen om gezond te eten, maar het is wel goed om je er van bewust te zijn. Fabrikanten mogen niet liegen op de verpakking, maar wel de positieve dingen benadrukken (denk aan lollies met ‘0% vet’- dat is logisch, er zit nooit vet in lollies… wel heel veel suiker!).  Op de achterkant van de verpakking staan de ingrediënten. Hierin moeten fabrikanten vermelden uit welke stoffen hun product bestaat. Dit moet in volgorde van hoe vaak een stof voorkomt, met het meest voorkomende product vooraan. Is het eerste ingrediënt bijvoorbeeld tarwemeel, dan weet je dat dat het meest voorkomt in je product. Wat fabrikanten soms echter doen, is het ‘opdelen’ van ingrediënten.

Zo kan suiker met verschillende namen op de verpakking staan, bijvoorbeeld op deze verpakking van een koek met bosvruchtenvulling. Het eerste ingrediënt is ‘bosvruchtenvulling’, en dat bestaat uit rozijn, suiker, glucosefructosestroop, appel, glucosestroop, cranberry, dextrose en nog wat ingrediënten. Van de eerste 7 ingrediënten zijn er al 4 suiker (onder verschillende namen). Het is dus zaak om goed te lezen wat je eet!

Verschillende soorten suiker

Een van onze favoriete websites (I am a Foodie) heeft de meest voorkomende namen van suiker in een mooi tabelletje gezet:

verschillende soorten suiker etiket

Conclusie: het is niet erg om af en toe wat suiker binnen te krijgen, maar het is wel goed om je er van bewust te zijn waar het in zit. Dan kun je er namelijk voor kiezen om alleen de écht lekkere producten met suiker te eten, en de rest te laten staan.

 

Hoe zit het, is een banaan een suikerbom?

, , , , , , , , , , , , ,
Vorig bericht
Feit of fabel: Is suiker ongezond?
Volgend bericht
Voordelen en nadelen van een maagverkleining

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.