Waar moet een gezonde avondmaaltijd aan voldoen?

Het avondeten is voor de meeste mensen de grootste maaltijd van de dag. Gezond avondeten voorziet het lichaam van een heleboel goede voedingsstoffen, draagt bij aan de gezondheid en zorgt ervoor dat je je vitaal voelt. Gezond avondeten is niet duur, kost niet te veel tijd en is niet saai, toch? Ik neem je vandaag mee en zal je antwoord geven op de vraag: Waar moet een gezonde avondmaaltijd aan voldoen? Lees snel verder voor wat praktische tips die het een stuk makkelijker voor je gaan maken.

Waar moet een gezonde avondmaaltijd aan voldoen?

De avond maaltijd bestaat voor de helft van je bord uit groente, voor een kwart uit een volkoren graanproduct en voor een kwart uit vis/vlees (100 gram) of peulvruchten. Volkoren graanproducten zijn bijvoorbeeld: aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst, volkoren couscous, volkoren tortilla’s, bulgur en quinoa. Vermijd de witte varianten zoals witte pasta en bijvoorbeeld witte rijst. Daarnaast is het advies om niet elke dag vlees te eten. Beperk rood en bewerkt vlees.

Kies bijvoorbeeld 2 dagen in de week voor rundvlees, 2 dagen in de week voor kip, 1 keer in de week voor vis, 1 keer in de week voor peulvruchten en 1 keer in de week voor noten. Eet je helemaal geen vlees? Zorg er dan voor dat je elke dag het vlees vervangt door noten, ei, peulvruchten en/of vleesvervangers. Er zijn dus genoeg variatiemogelijkheden voor de avondmaaltijd.

Variëren

Variëren is erg belangrijk. Door voldoende te variëren heb je de meeste kans om genoeg van alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Neem maar eens een kijkje op de website van voedingscentrum, daarin wordt heel simpel uitgelegd hoe dit precies zit!

Eet zo puur mogelijk

Kies voor verse groenten en fruit. In groente uit pot of blik kan namelijk zout of suiker toegevoegd zijn. Ook fruit uit blik of pot kan drijven in een mengsel van water en suiker. Vermijd daarnaast kant een klare maaltijden, kant en klare sauzen en kruidenmixen uit pakjes en zakjes. Deze producten bevatten vaak veel zout en veel vet (met name de ongezonde vetten).

Voorkom overeten

De grootste valkuil bij de avondmaaltijd is te veel eten. Rond etenstijd hebben we vaak enorme trek, waardoor je soms onbewust te snel en te veel eet. Hierdoor krijgen je hersenen te laat het signaal dat je verzadigd bent en dit veroorzaakt overeten. Een trucje dat voorkomt te veel en te snel te eten is ‘mindful eten’. Mindful eten zorgt er daarnaast voor dat je meer van je eten geniet en dat is toch iets wat we allemaal zouden willen? Hieronder staan 5 richtlijnen voor mindful eten:

  1. Vermijd afleiding tijdens het eten
  2. Neem kleine porties en kleine hapjes
  3. Eet langzaam en kauw uitvoerig
  4. Gebruik je zintuigen
  5. Pauzeer regelmatig tijdens je maaltijd
Weinig tijd door een druk leven?

Bedenk op de momenten dat je tijd hebt (bijvoorbeeld in het weekend) wat je de komende week wilt gaan eten en haal de boodschappen alvast in huis. Zorg ervoor dat je op de dagen wanneer je geen tijd hebt om te koken, de dag ervoor een dubbele portie hebt gekookt. Gooi nooit eten weg. Bewaar overgebleven porties in de vriezer, zodat je in nood altijd een gezonde maaltijd in de vriezer hebt liggen. Daarnaast kun je de basisproducten, zoals pasta, rijst, peulvruchten, groente e.d. ook altijd standaard in huis hebben (in de vriezer of voorraadkast). Door deze producten op voorraad te hebben hoef je niet én nog naar de supermarkt te gaan én nog te koken.

Budgetproof eten
  • Haal het grootste deel van de boodschappen bij een goedkopere supermarkt, zoals de Lidl.
  • Ga eens aan het einde van de middag naar de markt. Veel groenten, fruit en broden zijn dan veel goedkoper!
  • Koop producten in de aanbieding en bewaar ze in de vriezer of voorraadkast.
  • Koop seizoensproducten. Deze zijn vaak veel goedkoper.
  • Net als hier boven al genoemd is: bewaar overgebleven porties. Eten weggooien is zonde en bespaart je geld!

Meer inspiratie voor budgetproof eten? Wij maakten een e-book budget koken met 20(!) recepten.

Avondeten, fruit, gezond, groente, groenten, informatie, peulvruchten, tips, valkuilen
Vorig bericht
Voeding bij zwangerschap
Volgend bericht
Vis tijdens de zwangerschap

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

×