Vaak darmklachten of buikpijn? Het FODMaP-beperkte dieet helpt!

Vaak darmklachten of buikpijn? Het FODMaP-beperkte dieet helpt!

Herken je dat? Je hebt regelmatig buikpijn of andere darmklachten en doet er alles aan dit te verminderen. Je let op vezels, drinkt veel water en je zorgt voor voldoende slaap en beweging. Niets lijkt echter te helpen. Erg vervelend en je bent ook zeker niet de enige! Naar schatting heeft één op de tien Nederlanders te maken met prikkelbaar darmsyndroom (PDS) [1]. Gelukkig bestaat er sinds enkele jaren het FODMaP-beperkte dieet, waar jij misschien wel baat bij hebt. Uit onderzoek blijkt dat dit dieet bij ongeveer 75% van de PDS-patiënten klachten vermindert [2]! Ik leg je uit wat het FODMaP-beperkte dieet is.

Wat zijn FODMaP’s?

Eerst is het handig om te weten dat FODMaP’s koolhydraten zijn die van nature in voeding voorkomen. Ze worden niet opgenomen in het bloed en worden vervolgens gefermenteerd (opgegeten) door bacteriën in de dikke darm. Dit kan darmklachten veroorzaken. Er komt gas vrij waardoor symptomen, zoals een opgeblazen gevoel en winderigheid kunnen ontstaan [3]. Symptomen zoals diarree of een verstoorde stoelgang ontstaan doordat er meer vocht wordt aangetrokken door de FODMaP’s. Welke en hoeveel FODMaP’s darmklachten veroorzaken, is per persoon heel verschillend. FODMaP is een afkorting voor:

afkorting fodmap

(tik op de afbeelding om te vergroten)

Waar zitten de FODMaP’s in?

FODMaPs zitten in veel voedingsmiddelen, zoals fruit, groente, peulvruchten, zuivel en tarweproducten. Daarnaast kunnen ze bijvoorbeeld ook als smaakmaker, zoetstof of vochtbinder toegevoegd zijn aan voedingsmiddelen. Het is dus ook heel belangrijk om het etiket goed te lezen om ze zien of er verborgen FODMaP’s in zitten.

Verschillende soorten

FODMaP’s zijn te onderscheiden in verschillende groepen. In tabel 1 zie je een overzicht hiervan en in welke voedingsmiddelen deze FODMaP’s zowel zitten [4].

fodmap welke voedingsmiddelen

(tik op de afbeelding om te vergroten)

Eliminatiefase

Tijdens het FODMaP-beperkte dieet ga je ‘onderzoeken’ of jouw darmen reageren op bepaalde FODMaP’s. Het dieet bestaat uit drie fases [4]. Het begint bij de eliminatiefase waar je voedingsmiddelen vermijdt die veel FODMaP’s bevatten. Dit duurt ongeveer vier weken.

Herintroductiefase

Als de darmklachten na de eliminatiefase verminderd zijn, dan kun je beginnen met de herintroductiefase. Je test dan de verschillende groepen waarin de FODMaP’s onderverdeeld zijn (zie tabel 1). Na de herintroductie heb je als het goed is duidelijk welke FODMaP’s en dus welke voedingsmiddelen  darmklachten en buikpijn veroorzaken. Lees hier meer over hoe je de herintroductie van de FODMaP’s volgt.

Way of life

Na de herintroductiefase kun jij die voedingsmiddelen beperken waar je klachten van krijgt, zodat je in de toekomst zo min mogelijk darmklachten hebt! De andere voedingsmiddelen waar je niet op reageert kun je vanaf dan weer gaan eten.

Herhaal tot slot wel elke zes maanden de herintroductiefase. Hoe je darmen reageren kan namelijk veranderen.

Conclusie en begeleiding

Het FODMaP-beperkte dieet bij een prikkelbaar darmsyndroom is dus bedoeld om uit te zoeken welke voedingsmiddelen bij jou buikpijn of andere darmklachten veroorzaken.

Onze ervaring is dat veel mensen er tegenop zien om dit dieet te volgen en het kost veel tijd en moeite in het begin. Het is ook een ingewikkeld en gedetailleerd dieet, maar de moeite loont echt! Aan de hand van een werkboek, recepten en uitgebreide lijsten met voedingsmiddelen die je wél mag ondersteunen wij je graag bij dit dieet.

Wil je graag hulp bij het volgen van het FODMAP-beperkte dieet? Maak dan een afspraak en wij helpen je het op een zo’n makkelijk mogelijke manier toe te passen zodat jij weer klachtenvrij door het leven kan gaan.

Houd onze socials ook in de gaten voor nog meer feiten en fabels of lekkere recepten! Neem eens een kijkje op onze Facebook pagina of Instagram.

Bronnen

  • [1] Black, C.J., Ford, A.C. Global burden of irritable bowel syndrome: trends, predictions and risk factors. Nat Rev Gastroenterol Hepatol 17, 473–486 (2020). https://doi.org/10.1038/s41575-020-0286-8
  • [2] Barrett, J. S. (2017) How to institute the low-FODMAP diet. Journal of Gastroenterology and Hepatology, 32: 8– 10. doi: 1111/jgh.13686.
  • [3] Nanayakkara, W. S., Skidmore, P. M., O’Brien, L., Wilkinson, T. J., & Gearry, R. B. (2016). Efficacy of the low FODMAP diet for treating irritable bowel syndrome: the evidence to date.Clinical and experimental gastroenterology, 9, 131–142. https://doi.org/10.2147/CEG.S86798
  • [4] Monash University. (2015, 26 augustus). Low FODMAP Diet Application. [Mobile app]. Beschikbaar via: http://www.med.monash.edu/cecs/gastro/fodmap/
, , , , , , , ,
Vorig bericht
Een betere stoelgang: ga squatten!
Volgend bericht
Herintroductie FODMaP

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

×