kinderen

Tips om je kind groenten te laten eten

Het lijkt voor sommige ouders bijna een sprookje: een kind dat rustig aan tafel zit en braaf zijn groenten op eet. Er zijn genoeg gezinnen waarbij de warme maaltijd zich ontpopt tot een ware strijd tussen ouders en kind, met als resultaat tranen en irritaties over en weer! Wees gerust, je bent niet de enige ouder die hier tegen aanloopt. Maar hoe kan het toch dat het zo lastig is om je kind groenten te laten eten? We hebben het voor je uitgezocht en geven hieronder tips.

Een stukje biologie:

Kinderen hebben een natuurlijke afkeur voor zuur en bitter. In de hersenen worden deze smaken herkent als onveilig en daarom vinden kinderen bijvoorbeeld spruitjes niet lekker. Naast de afkeur voor bepaalde smaken hebben kinderen juist de voorkeur voor zoet en zout. De voorkeur voor zoet heeft maken met een grote behoefte aan koolhydraten. Koolhydraten zijn de brandstof voor het lichaam en vergroten dus de kans op gezond opgroeien. De smaak zout is erg aantrekkelijk van een leeftijd van 4 maanden en heeft een piek bij 2 jaar. Op deze leeftijd heeft een kind een grotere behoefte aan zout dan een volwassene.

Een stukje psychologie:

In de eerste 1000 dagen wordt de smaak voor een groot deel bepaald. Het is belangrijk dat het kind van 4 maanden tot ±2,5 jaar zoveel mogelijk smaken krijgt aangeboden. Iedere smaak is nieuw en wordt niet meteen gewaardeerd. Als jij iets nieuws proeft, moet je hier ook aan wennen toch? Bij je kindje werkt het niet anders. Wanneer bijvoorbeeld broccoli de eerste keer niet wordt geaccepteerd, schroom dan niet om het nog een keer te proberen! Het duurt ongeveer 10 tot 15 keer voordat de smaak ‘goed gekeurd’ wordt door de hersenen. Het is kwestie van geduld en volhouden.

kind groenten

Begin augustus 2017 kwam een onderzoek uit Australië in het nieuws. De conclusie uit dit onderzoek luidt als volgt: ‘Kinderen eten meer groenten als het niet gesneden is’. De uitkomst van het onderzoek is best logisch. Het inschatten van hoeveelheden is een ontwikkeling die een kind moet doormaken.  Een ander voorbeeld is het inschatten van de hoeveelheid: drinken in een smal hoog glas en in een laag breed glas. Een kind tussen de 2 en 7 jaar zal in veel gevallen zeggen dat in het smalle hoge glas meer drinken zit dan in het andere glas.

Wat te doen?

Maar moet je nu doen als je die eerste 1000 dagen al hebt gehad en je iedere dag tegen de strijd tijdens de warme maaltijd op ziet? Hierbij paar tips:

  • Geef je kind groenten in grote stukken: een hele wortel, groot stuk broccoli enzovoorts.
  • Wanneer je kind nog in de leeftijd zit om met het eten te spelen, laat je kind dan ook spelen. Je kind ervaart dat eten leuk is.
  • Geef groente als tussendoortje als je kind bijvoorbeeld aan het spelen is of tv kijkt.
  • Door zelf sauzen te maken, krijgt je kind groentes binnen zonder dat hij/zij het door heeft.
  • Wil je kind niet eten? Dan eet hij/zij niet. Uit onderzoeken blijkt de wil om te overleven zo groot is, dat een kind met trek zelf komt vragen om eten. Voor jou als ouder is dit misschien erg moeilijk, maar je doet het niet verkeerd!
  • Eet aan tafel en niet voor de tv. Als je aan tafel eet, ligt de focus op het eten. Ondertussen kan je lekker kletsen over de dagelijkse gang van zaken. Je kind leert dat het eetmoment ook een moment van persoonlijke aandacht is.
  • Zorg voor zo min mogelijk strijd aan tafel. Het eten met elkaar moet leuk en gezellig blijven. Het klinkt erg cliché, maar het werkt echt.

Heb je alles al geprobeerd en blijft het bij jullie een strijd om je kind groenten te laten eten? Laat het ons weten! Wij helpen je graag en komen bij je thuis langs 🙂

, , ,
Vorig bericht
Nieuwe richtlijn: hoe vaak moet je nu bewegen?
Volgend bericht
Recept: Zelf pastasaus maken

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu