supermarkt verleidingen

Supermarkt verleidingen, hoe weersta je ze?

De supermarkt, iets waar je wekelijks naar toe moet. De supermarkt, misschien wel de grootste verleider ooit. Supermarkt verleidingen, hoe weersta je ze?

Herken je dat, het is 17 uur, je komt uit je werk, pakt je fiets op naar huis en dan: wat gaan we nu weer eten? Het is laat, je hebt honger. Nou maar ff snel door de supermarkt, pakt iets makkelijks om klaar te maken en oh lekker! Die reep chocolade bij de kassa is in de aanbieding, lekker bij een bakje thee vanavond.

De supermarkt is de grootste verleider die er is en dat zonder dat je het door hebt. In de loop der jaren is het assortiment groter en groter geworden. Nog nooit waren er zoveel keuzes per productgroep. Dit maakt het niet makkelijker om de gezonde keuzes er tussen uit te pikken. Daarnaast wordt je zonder dat je het door hebt verleidt door de lekkere broodgeur, een romantisch muziekje op de achtergrond en met de meest fantastische aanbiedingen! Dit alles zorgt er voor dat je altijd met teveel thuis komt.

Hieronder hebben wij een paar tips waardoor je deze verleidingen misschien wat beter kan weerstaan of in ieder geval er bewuster van bent.

 

Supermarkt verleidingen, hoe weersta je ze: het boodschappenlijstje

Boodschappen doen begint met plannen. Wat heb je nodig? Heb je een weekplanning, of weet je al wat wil je deze week allemaal gaat eten? En wat heb je nog in huis? Schrijf het op, maak een weekplanning. Aan de hand hiervan kun jij een boodschappenlijstje maken. Nu weet je precies wat je nodig hebt en kun je niks meer vergeten.

 

Supermarkt verleidingen, hoe weersta je ze: ga maximaal 2-3 per week naar de winkel

Als je een weekplanning maakt weet je wat je nodig hebt, dus haal je voor een dag of 3-4 die boodschappen in huis. Zo hoef je maar 2-3x naar de winkel i.p.v. elke dag.

Doe het op een moment wanneer het voor jou past en niet om 17 uur met honger.

 

Supermarkt verleidingen, hoe weersta je ze: ga niet met honger winkelen

Dit zorgt er altijd voor dat er iets extra’s in de winkelwagentje gaat. Ook dit kun je dan weer plannen.

 

Supermarkt verleidingen, hoe weersta je ze: bestel online!

Geniale uitvinding! Download een app, bestel wat je nodig hebt en haal het op bij een pick-up point en laat het thuisbezorgen. Weg verleidingen!

 

Supermarkt verleidingen, hoe weersta je ze: loop de buitenste ring

Leuk weetje, de supermarkt is zo ingedeeld dat als je de buitenste ring loopt, je in principe alle basisproducten bij langs gaat. Groente, fruit, zuivel, aardappelen, pasta/rijst, brood, broodbeleg enz.

Probeer het maar eens uit. Als het goed is, kun je het grootste gedeelte van wat we echt nodig hebben hier krijgen. Zo af en toe zal je een uitstapje moeten maken naar een van de binnenpaden. Maar doe dat maar niet te vaak!

 

Supermarkt verleidingen, hoe weersta je ze: de verleidelijke aanbiedingen

1+1 gratis, 50% korting, 3 halen 2 betalen en zo meer… Hierdoor ben je geneigd meer producten te kopen dan op je lijstje staat want ja, ze zijn in de aanbieding. Dit is wel heel goedkoop! Maar heb je het echt nodig? Gebruik je dit echt? Koop alleen producten die je normaal ook zou kopen. Veel mensen zijn geneigd om producten te kopen, alleen maar omdát ze in de aanbieding zijn.

Hetzelfde geldt voor voordeelverpakkingen, doe het niet! Hoe meer je in huis hebt, hoe sneller je verleidt wordt.

 

”Stel dat er visite komt?”

Slap excuus! Koop pas iets lekkers op de dag dat je het nodig hebt. Veel mensen halen alvast iets lekkers in huis voor het geval dat. Je weet zelf dat in de meeste gevallen dat lekkers al ruim voor die tijd op is toch?

En ja dan moeten ze maar niet spontaan langskomen hoor! Dan kunnen ze van jou een lekker stukje fruit krijgen bij de koffie.

 

Hoe groter de winkel hoe meer je koopt

Winkels zijn niet alleen zo groot om er meer producten in kwijt te kunnen, maar ze zijn zo groot omdat wij er dan langer en rustiger in kunnen rondneuzen. Als de klant de winkel als heel druk ervaart dan zal hij of zij ook minder kopen. Dus ga lekker naar die kleine buurtsuper!

 

Gratis hapjes

De gratis hapjes die supermarkten uitdelen geven je zowel een schuldgevoel als het gevoel dat iemand je getrakteerd heeft. Vervolgens koop je dat product sneller, of je het nu nodig hebt of niet, omdat je je er toe verplicht voelt of omdat je nu denkt dat je het je kan veroorloven, aangezien je al iets gratis hebt gekregen.

 

Kleuren, geuren en muziek

Merken moeten ervoor zorgen dat hun producten opvallen. Ze moeten er levendig uitzien en rood is daarvoor een populaire kleur. Rood is het duidelijkst waarneembaar voor het menselijk oog, dus we spotten het sneller. Bovendien versterkt deze kleur de eetlust.

De duurdere producten hebben vaak de kleuren donkerrood, goud of paars, terwijl gezonde producten kleuren hebben die we associëren met de natuur en frisheid, zoals groen en wit. Geel is een vrolijke, opvallende kleur, en blauw onderdrukt de eetlust, maar geeft wel veel vertrouwen.

Ook geur speelt een rol, die lekkere broodlucht die je ruikt als je de supermarkt binnenkomt. Lekker! Maar meestal kunstmatig verspreid door de winkel en niet van het brood zelf.

Zelfs met muziek worden we soms gemanipuleerd. Dat Spaanse deuntje bij de wijn zorgt er sneller voor dat je een lekker Spaans wijntje mee zult nemen.

, , , ,
Vorig bericht
Onze 80/20 methode voor een gezond gewicht
Volgend bericht
Tips voor een goede nachtrust

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu