zwangerschapsdiabetes

Specialisme van diëtist Jellina (zwangerschapdiabetes)

Het beroep van een diëtist is erg veelzijdig. Je kunt je eindeloos verdiepen in verschillende onderdelen van het vak en verschillende ziektebeelden. Wat is eigenlijk het specialisme van diëtist Jellina? Ze heeft zich gespecialiseerd in zwangerschapsdiabetes, oftewel diabetes gravidarum. Ze vertelt jullie er graag meer over.

Diëtist Jellina

Tijdens mijn spreekuur ontvang ik vaak zwangere dames met de diagnose zwangerschapsdiabetes. Ik word vaak gebeld met de vraag of ik hun kan begeleiden gedurende de laatste maanden van hun zwangerschap. Want jeetje, er komt wat op je af na die diagnose. Ging je fluitend door je zwangerschap heen en ineens moet je een heel rijtje aan bezoekjes afleggen aan het ziekenhuis en andere specialisten. Allemaal proberen ze je te helpen om je bloedwaarden op orde te krijgen. Erg goed natuurlijk die controle, maar geen pretje.

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes komt vaker voor dan je denkt. Vroeger werd er minder op gecontroleerd, maar tegenwoordig meer. Van alle vrouwen die een verhoogd risico hebben op zwangerschapsdiabetes worden de bloedsuikers gecheckt. Je hebt een verhoogd risico wanneer bijvoorbeeld diabetes in de familie voor komt. Ook wanneer je moeder zwangerschapsdiabetes heeft gehad, en zelfs wanneer je overgewicht hebt. Door middel van en orale glucose tolerantie test (OGTT) wordt de diagnose gesteld. Je krijgt een mierzoet drankje waarna vervolgens je bloedsuikers gemeten worden. Zijn deze te hoog? Dan blijkt je lichaam op dit moment niet goed in staat te zijn al die suikers te kunnen verwerken. Dan heb je zwangerschapsdiabetes.

Waardoor wordt zwangerschapsdiabetes veroorzaakt?

Zwangerschapsdiabetes komt door hormonale veranderingen. Hierdoor heb je meer insuline nodig om je bloedsuikers op pijl te houden tijdens de zwangerschap. Vaak is de diabetes over binnen een dag nadat het kindje geboren is. Wel heb je een sterk verhoogde kans om later diabetes type 2 te ontwikkelen. Jaren na je zwangerschap zal je dus nog wel onder controle worden gehouden.

 

”Een hele puzzel, maar zeker de moeite waard”

Omdat deze zwangerschapskwaal zo vaak voorkomt ben ik me hierin gaan specialiseren. Daarnaast vind ik het mooi om te kunnen helpen bij een gezonde zwangerschap. Het is prettig werken met deze doelgroep omdat zwangere vrouwen over het algemeen erg gemotiveerd zijn! Hoe kunnen we er voor zorgen dat die bloedsuikerwaarden zo optimaal mogelijk zijn, en dat je ook nog een beetje kunt genieten van je zwangerschap? Ik bespreek vaak met de dames hoe hun zwangerschap verloopt en hoe hun dagelijks leven er uit ziet. Aan de hand daarvan gaan we samen opzoek naar een voedingspatroon wat bij hun past, wat handig is bij de zwangerschapsdiabetes, én uiteraard wat goed is tijdens de zwangerschap. Want uiteindelijk wil jij zo fit en gezond mogelijk de bevalling in gaan, en wil je dat je kindje alle voedingsstoffen binnen krijgt én een gezond gewicht heeft. Een hele puzzel soms, maar zeker de moeite waard!

 

Benieuwd wie diëtist Jellina is? Ze stelt zich voor. Ook laat diëtist Jellina zien hoe een dag uit haar werkleven eruit ziet.

, , ,
Vorig bericht
Achter de schermen bij diëtist Jellina
Volgend bericht
Recensie over diëtist Jellina

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

×