Pindakaasreep Naturel van Calvé Pindakaas

Review: Pindakaasreep Naturel van Calvé Pindakaas

Als diëtist ben ik alert op nieuwe producten in supermarkt. Gelukkig heb ik ook in mijn omgeving personen die mij attenderen op nieuwe voedingsmiddelen. Onlangs had ik op tv gezien dat Calvé tegenwoordig Pindakaasrepen heeft. De reclame was niet meteen een trigger om de repen te kopen. Echter, toen mijn zus helemaal enthousiast was over dit koekje, heb ik toch maar besloten om eens de voedingswaarde op te zoeken. Bij het opzoeken van de voedingswaarde begint mijn verhaal. Hier lees je mijn review Pindakaasreep Naturel van Calvé Pindakaas.

 

Klassieke fout bij het lezen van de voedingswaarde

Op de website van Calvé kom ik vrij snel uit op de voedingswaarde en ingrediënten van de Pindakaasreep. Toen ik bij de voedingswaarde keek, zag ik drie rijtjes. Ik deed de aanname dat deze drie rijtjes stonden voor de voedingswaarde uitgelegd in:

  • Per reep
  • % per reep
  • Per 100 g

Deze aanname was fout. Er staat ‘per 15 ml’ en 1 reep weegt 35 gram. Ik kwam achter dit verschil toen ik de supermarkt uitliep met het doosje in mijn hand.

 

Trigger tot kopen

Toen ik de voedingswaarde op internet bekeek, werd ik blij verrast. Ik heb het meteen gedeeld met mijn Balanza collega’s. Zou dit dan het nieuwe koekje zijn dat wij kunnen gaan adviseren? Op internet lijkt het ook nog alsof het koekje onder de categorie ‘koolhydraat arm’ valt. Daarnaast leek de energie waar ook bizar laag voor zo’n vetrijke (wel veel goede vetten) reep. Toch begonnen er steeds meer alarmbellen in mijn hoofd af te gaan:

  • Gezonde koekjes bestaan niet
  • Zo weinig energie in zo’n reep? Dat is toch bijna onmogelijk?
  • Het kan toch niet zo zijn dat zo’n gefabriceerde reep een betere voedingswaarde heeft dan een vezelrijke knäckebröd met 100% pindakaas?

 

Aap uit de mouw van de Pindakaasreep Naturel van Calvé Pindakaas

Eenmaal terug op mijn kantoor zag ik het volgende toen ik de voedingswaarde van de verpakking en het internet met elkaar vergeleek:

Per 100 g/ml Website, geraadpleegd op 9 augustus 2018 Verpakking, gekocht op 9 augustus 2018
Energie 330 kcal 542 kcal
Vet 31 g 34 g
Verzadigd vet 2.5 g 5.0 g
Koolhydraten 11 g 33 g
Suiker 7 g 19 g
Eiwitten 0.9 g 22 g
Zout 1.1 g 0.59

 

Ergens wordt dus een fout gemaakt. De 15 gram waar op de website over wordt gesproken, suggereert dat er verwarring is met de pindakaas die je op je boterham smeert. De standaard hoeveelheid hiervan is namelijk ook 15 gram. Alleen de voedingswaarde van pindakaas komt ook niet overeen met de informatie die staat bij de Pindakaasreep

 

Advies voor jou

Hetgeen wat ik hier duidelijk wil maken is dat je naar je gevoel moet luisteren. Bij mij gingen allerlei rode vlaggen omhoog omdat het eigenlijk niet kon kloppen. Mijn gevoel had gelijk. Wanneer iets er fantastisch super ‘Healthy’ uit ziet, is dit product niet per definitie gezond. Gebruik je gezonde verstand mensen!

 

Hopelijk kan Calvé naar aanleiding van dit verhaal verduidelijking geven over de juiste voedingswaarde van dit product. Zolang ik dit niet weet, kan ik ook niet beslissen of ik dit product kan aanbevelen. Wel kan ik alvast vertellen dat als de voedingswaarde op de verpakking klopt, ik het product niet zou aanbevelen. Er gaat immers niets boven een vezelrijke knäckebröd met 100% pindakaas.

 

, , , , , , , ,
Vorig bericht
Review: Pizza met groentebodem Dr. Oetker
Volgend bericht
Review: zoete aardappelspread

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu