bloemkoolrijst

Review: Bloemkoolrijst

In de supermarkt zag ik in het schap waar de verse pasta, aardappeltjes en groenten liggen ook de bloemkoolrijst en courgette spaghetti liggen. Het idee is dat je de normale pasta, rijst of aardappelen hiermee vervangt. Omdat de bloemkoolrijst op het oog echt op normale rijst lijkt, heb ik gekozen deze eens te proberen en te beoordelen op smaak. Groenten gebruiken als koolhydraat component lijkt een nieuwe trend. Ideaal voor mensen die een koolhydraat beperking hebben bijvoorbeeld om gewicht te verliezen of mensen met diabetes. Ik test de bloemkoolrijst uit!

Ik heb de bloemkoolrijst ook al eens bij Marian gegeten door een curry. Dit vond ik zo lekker, dat ik heb besloten om het zelf te maken.

bloemkoolrijst

Hoe smaakt bloemkoolrijst? Is het rijst, of groente? En hoe eet je zoiets?

Wanneer je goed kijkt, zie je dat het geen echte rijstkorrels zijn zoals je wel kunt verwachten. Het zijn letterlijk kleine blokjes, stukjes bloemkool, zoals je op de foto kunt zien. Maar van ver weg is het niet te onderscheiden. Het zijn kleine vierkante/ rechthoekige blokjes. Wanneer je het bakje opent, komt de geur van bloemkool je al tegemoet. Niet te missen dus! Je kunt het gewoon in gerechten doen waar je normaliter gewone (zilvervlies)rijst voor zou gebruiken. Ik gebruik het dus in een curry. Kan prima!

Bereiding van de bloemkoolrijst:

Op de verpakking staat dat je de bloemkoolrijst kan koken en kan bakken in een pan. Ik heb gekozen voor het laatste, gezien dat ik geen vergiet heb waar hele kleine gaatjes in zitten en bakken gaat wel zo snel. Een klein beetje olie in de pan, en op laag vuur en goed roeren. Mocht je voor de andere keuze gaan, dan moet je het twee minuten laten koken en vervolgens afgieten.

Waar kun je bloemkoolrijst bij gebruiken?

Omdat je de rijst vervangt door bloemkool rijst kun je er in principe alle rijstgerechten mee maken. Zo los eten heeft wel een andere smaak, mijn advies zou zijn om deze wel te verwerken in een gerecht, bijvoorbeeld als basis van curry, nasi, of met een sausje. Je kunt er ook nog andere groenten bij toevoegen. Ik gebruik bij mijn curry bijvoorbeeld paprika en champignons.

 

De smaak van bloemkoolrijst

De bloemkoolrijst heeft wel een andere smaak en structuur in je mond, al vraag ik mij af of mensen het merken wanneer het in een gerecht verwerkt is. Ik denk het niet! Ik proefde zelf geen bloemkool. Kan ook komen omdat de curry aan de pittige kant was. Aan de bloemkoolrijst zit zeker geen overheersende bloemkool smaak. Wat ik een bijkomend voordeel vind is dat ik na een halve tot 3/4 portie al verzadigd was, terwijl ik dat bij rijstgerechten minder heb! Je eet er dus minder van. Het vult, sowieso!

Voordelen van bloemkoolrijst:
 • Je krijgt ongemerkt meer groenten binnen.
 • Het verzadigd beter dan normale rijst.
 • Uitstekend te gebruiken bij een koolhydraat arm of beperkt dieet.
 • Het levert minder energie op dan wanneer je rijst zou gebruiken, dus ideaal als je op je lijn wilt letten en toch een “normaal en volwaardig” gerecht wil eten.
Nadelen van bloemkoolrijst:
 • Ik vind het wel aan de prijs. Ik betaalde €0,99 euro voor een bakje (Jumbo) waar je met 2 personen van kunt eten.
 • Wanneer je dit dagelijks zou doen, mis je de voedingsstoffen die normaal wel in de rijst, pasta of aardappelen zitten.

 

Al met al een superleuk product om eens mee kennis te maken. Ik ga het zeker vaker eten, maar niet al te vaak omdat ik anders de voedingsstoffen mis die in rijst, pasta of aardappelen zitten.

, , , , , , , , , , , , ,
Vorig bericht
Review: Vegetarische kipreepjes
Volgend bericht
Review: van Haver tot Overnight oats met yoghurt en fruit

Gerelateerde berichten

3 reacties. Reactie plaatsen

 • Wat voor voedingsstoffen zitten er in pasta en rijst?

  Beantwoorden
  • Balanza diëtisten
   27 april 2019 14:19

   Hoi Nilou, goede vraag! Pasta en rijst zijn rijk aan koolhydraten. Bevatten vezels, vitamines en mineralen. Dit hoort natuurlijk wel in een gezond voedingspatroon!

   Beantwoorden
 • Ik snij gewoon met een keukenmes en snijplank zelf bloemkool fijn. Is veel goedkoper en echt vers bereid zonder conserverings-middelen. Je kan bloemkoolrijst ook invriezen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu