Veganistische toetjes

Recept: Veganistische toetjes

Wil je veganistisch eten maar toch genieten van een toetje? Dat kan met veganistische toetjes! Het is even puzzelen maar kan zeker. Bij toetjes wordt natuurlijk vaak gedacht aan zuivel, maar er zijn genoeg heerlijke desserts te koop en te maken zonder zuivel, eieren en andere dierlijke producten. 

Voor een eenvoudig toetje kun je opzoek naar een plantaardige variant, gemaakt van bijvoorbeeld soja, kokos of amandelmelk. Alpro en Provamel hebben een uitgebreid assortiment met plantaardige melk, yoghurt, kwark en andere desserts met bijvoorbeeld vanille of chocolade smaak.  Ook bestaat er een room variatie op basis van rijst, zonder dierlijke vetten, en een slagroom op basis van soja. Deze merken zijn zeker het checken waard, maar er zijn in de grotere supermarkten ook voldoende eigenmerk soja producten verkrijgbaar, zoals bijvoorbeeld de AH plantaardige variant op yoghurt. Deze kun je natuurlijk zelf zoeten met wat fruit, honing of siroop.

Zin om een keer uit te pakken met een luxe dessert, veganistische toetjes?

Ook hierin zijn genoeg mogelijkheden. Zuivel producten kun je in je dessert dus vervangen door een product bijvoorbeeld op basis van soja. Professor Grunschnabel is een merk met goed veganistisch ijs is 100% vrij van lactose, gluten, soja en conserveringsmiddelen, gewoon verkrijgbaar bij de Albert Heijn in verschillende smaken.

Wil je iets bakken? Eieren kun je gemakkelijk vervangen door No Egg Natural Eggreplacer. Dit poeder is ideaal wanneer je iets wilt bakken, zoals bijvoorbeeld brownies. Banaan is vaak ook een goede vervanger van eieren, maar deze geeft natuurlijk wel banaansmaak aan je baksel. Mocht je boter moeten gebruiken, deze kun je gemakkelijk vervangen door een plantaardige versie.

 

Veganistische toetjes met schuim? 

Wil je een toetje met schuim maken? Aquafaba is hier erg handig voor. Dit is het vocht uit een blik kikkererwten of bonen. Je hoeft het alleen maar op te kloppen en je krijgt een schuimige massa waarmee je een hoop lekkere dingen kan maken, zoals chocolade mousse of meringues.

Chocolade mousse

Voor bijvoorbeeld chocolade mousse gebruik je 120 gram pure chocolade, het vocht van 2 blikken kikkererwten (+/- 200 ml), 4 theelepels ongezoet cacaopoeder en 1 theelepel poedersuiker of fijngemalen xylitol.

  • Je smelt de chocolade au bain-marie en laat het kort afkoelen. Vervolgens klop je de aquafaba op met een elektrische klopper gedurende 5 minuten. Zorg dat het mengsel goed stijf is.
  • Voeg daarna de gesmolten chocolade en cacaopoeder toe. Klop verder op tot alles goed gemengd is. Schep de mousse in een kom of verdeel het over afzonderlijke schaaltjes.
  • Laat nog 2-3 uur opstijven in de koelkast, en klaar is je chocolademousse voor 4-6 personen!
Let op:

Nog een punt waar je bij een veganistisch toetje tegen aan kunt lopen is het gebruik van bindmiddelen en gelatine. Agar agar is een product op basis van zeewier en een goed veganistisch bindmiddel, voor zowel warme als koude gerechten. Dit is verkrijgbaar bij winkels als EkoPlaza. Ook guargom is een veelgebruikt bindmiddel onder veganisten.
Natuurlijk kun je ook desserts bedenken waar je geen dierlijke producten én geen vervangers voor nodig hebt. Je kunt bijvoorbeeld een heerlijke fruitsalade maken. Lekker fris en ook nog eens super rijk aan vitamines en vezels! Of een taart zoals een vegan aardbeien cheesecake. Je natuurlijk deze ook met een andere soort fruit kunt maken.

 

Voor een vegan aardbeien cheesecake heb je het volgende nodig:

  • een foodprocessor
  • een staafmixer
  • een springvorm van 20 cm
  • bakpapier

 

Voor de bodem heb je het volgende nodig:

  • 240 gram zachte ontpitte dadels
  • 120 gram walnoten

 

Voor de vulling heb je het volgende nodig:

  • 230 gram ongezouten cashewnoten, een uur geweekt in warm water.
  • 60 ml citroensap
  • 55 gram gesmolten kokosolie
  • 120 ml kokosmelk
  • 100 ml ahorn- of agavesiroop

 

Voor de roze aardbeienlaag heb je het volgende nodig:

  • 350 gram aardbeien (vers of uit de diepvries)
  • 2 afgestreken theelepels agar agar (dit een plantaardig bindmiddel, de vegan variant van gelatine)

 

Bereidingswijze van de vegan aardbeien cheesecake

  • Begin met het maken van de bodem. Doe de walnoten in foodprocessor, zet hem aan op een hoge stand en maal de noten helemaal fijn. Laat de foodprocessor draaien op een hoge stand en voeg de dadels één voor één toe zodat er een plakkerig geheel ontstaat.
  • Doe het bakpapier in de springvorm en verdeel het noten-dadel mengsel over de bodem en druk goed aan. Als dit wat lastig gaat doordat het plakkerig is, gebruik dan de bolle kant van een natte lepel.
  • Zet de springvorm in de koelkast.
  • Ga verder met het maken van de vulling. Doe de cashewnoten in de foodprocessor en maal ze helemaal fijn. Voeg de rest van de ingrediënten toe en maal goed fijn in de foodprocessor zodat er een gladde massa ontstaat. Verdeel dit over de bodem en zet weer in de koelkast.
  • Maak ten slotte de bovenste laag. Maal de aardbeien helemaal fijn met de staafmixer en roer de agar agar erdoor. Verwarm de aardbeien puree in een klein pannetje en laat het ongeveer 2 minuten koken. Roer regelmatig. Laat de puree even afkoelen en verdeel daarna over de taart. Zet de taart nogmaals in de koelkast en laat hem in minimaal 3 uur opstijven.

 

Eet jij wel eens veganistische toetjes? Eet smakelijk!

, , , , , ,
Vorig bericht
Recept: Gevulde pakketjes met courgette
Volgend bericht
Recept: Verantwoorde bagels

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu