Tajine

Recept: Tajine (Marokkaanse stoofschotel)

Al eens gehoord van tajine? Een tajine is oorspronkelijk een aardewerken stoofpot. Vooral in de Marokkaanse keuken is de tajine populair. Dit is een gerecht dat een heerlijke balans heeft tussen pittig, kruidig en zoet. De groenten geven een stevige ‘bite’, de rozijnen of abrikozen voor een zoete balans. Het snijden van de groente kost even wat werk, maar het is een erg makkelijk recept om te maken.

Tajine: hoe en wat?

Gebruik volkoren couscous, dat is in elke grote supermarkt te vinden. De hoeveelheid couscous is per persoon, de stoofschotel zelf is voor 4 personen. De soorten groente zijn suggesties, doe er vooral in wat je lekker lijkt. Ras el Hanout is een geurige kruidenmix uit Noord-Afrika met heerlijke warme smaken, en betekent letterlijk ‘het beste uit de winkel’. Iedere kruidenier heeft zijn eigen mix, meestal van minimaal 20 ingrediënten en soms wel 40! Sommige bevatten naast specerijen ook bloemen zoals lavendel of rozenblaadjes. Ruik en probeer welke je de lekkerste vindt, maar kies in elk geval een zonder toegevoegd zout en smaakversterkers. Een tajine kun je maken in zo’n mooie schotel met puntvormige deksel, maar kan ook heel goed in een stevige Hollandse braadpan worden gemaakt.

 

Ingrediënten voor een Marokkaanse stoofschotel in een tajine
  • 75 gram volkoren couscous per persoon
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 grote rode bieten
  • 1 zoete bataat (zoete aardappel)*
  • 1 oranje pompoen van ongeveer een halve kilo*
  • 2 handjes rozijnen en/of gedroogde abrikozen
  • 1 aubergine
  • (1 courgette, optioneel)
  • 2-3 eetlepels Ras el Hanout kruiden
  • 1 rode paprika
  • 1 fles passata (tomatensaus)
  • 1-2 blikjes kikkererwten

*Je kunt ook een pompoen van een kilo nemen en de bataat weglaten, of andersom

 

Bereiding voor de Marokkaanse stoofschoten in een tajine
  • Doe de couscous in een kom
  • Voeg een snufje zout toe en een lepel olie en roer dit goed door
  • Voeg dan zoveel kokend water toe, dat het ongeveer een halve cm boven het oppervlak van de couscous staat
  • Zet het vervolgens weg om te wellen en roer af en toe door met een vork
  • Snipper de ui en de knoflook en bak aan in een lepel olie
  • Schil de bieten en de bataten en hak alles in kleine blokjes
  • De pompoen hoeft niet geschild, alleen gewassen en van pitten en lelijke (houtige) plekjes ontdaan, en kan ook in blokjes gesneden worden
  • Al deze harde groentes kunnen in de pan bij de ui, bak ze 5-10 minuten mee tot ze iets zacht beginnen te worden
  • Snij de aubergine en paprika en eventueel courgette in blokjes en voeg dit ook toe
  • Schep nog een paar keer om en bak 5 minuten mee
  • Voeg dan de passata toe (laat een bodempje water in de fles lopen, draai de dop er weer op en schud om alle restjes saus mee te krijgen), samen met de kruidenmix
  • Voeg tot slot de kikkererwten en het gedroogde fruit toe
  • De rozijnen kunnen in z’n geheel maar de abrikozen zijn lekkerder in reepjes

 

Laat nog even pruttelen met een deksel op de pan tot de groente lekker zacht is, roer zo nu en dan goed om. Ongeveer 20 minuten zou genoeg moeten zijn. Serveer het met de volkoren couscous. Eet smakelijk!

 

Op zoek naar meer buitenlandse recepten? Wellicht vind je deze vegetarische Surinaamse roti ook lekker of bulgur met gewokte bloemkool!

, , , , , , ,
Vorig bericht
Basisrecept: Gezonde yoghurt ijsjes
Volgend bericht
Recept: Taktouka salade (Marokkaanse salade)

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu