Het wordt weer zomer! Ik heb dan altijd meer zin in wat lichtere en frissere maaltijden dan in de winter. Daarom een recept voor zelfgemaakte spring rolls of Vietnamese loempia’s. Deze verse, niet gefrituurde loempia’s zijn super healthy (want vol met groente), lekker als lunch of bij het avondeten en leuk om met de kids of met vrienden te maken. Ook geschikt voor een koolhydraat-arm dieet.
Ingrediënten:
- Een pakje rijstvellen (te koop bij de toko of de betere supermarkt)
- Groente in reepjes (bijvoorbeeld paprika, avocado, komkommer, wortel, bosui, rettich, taugé, rucola, gestoomde groene asperge, fijngesneden Chinese kool, verse spinazie)
- Sausje (ik had een chilisaus en een hoisin-saus)
- Eiwitbron zoals garnalen, feta, gerookte kip, biefstukreepjes of tofoe
Werkwijze:
Het leukste is om alle groente en andere ingrediënten in schaaltjes op tafel te zetten, zodat je naar keus kan pakken.
Zet een schaal warm water op tafel. Doop het rijstvel in het water tot het plakkerig en zacht wordt. Leg groente en eiwitbron naar keus in het midden van je rijstvel. Vouw de zijkant over je bergje vulling, klap de boven- en onderkant over je vulling heen en rol het restant op. Dip in de saus van jouw keuze. Simpel, toch?
Mijn favoriete spring rolls:
- Groene asperge, rucola, bosui en chilisaus – de bosui en de rucola maken het lekker pittig
- Knapperige wortel, romige avocado, garnalen en feta
- Komkommer in ’t zuur, paprika, wortel en wat gestoomde basmatirijst