Recept: Spelt pepernoten zonder suiker

Let jij op je suikerinname maar wil je toch een beetje mee kunnen doen met het Sinterklaas festijn? Dan is dit recept iets voor jou! Het is makkelijk om te maken en je kunt het leuk met de kids doen!  

Enne oh ja, voor de liefhebbers van chocolade is er ook een heerlijke chocovariant!  🙂

Wat heb je nodig voor circa 100 kruidnoten:

  • 250gr speltmeel
  • 100gr zachte roomboter
  • 100gr oerzoet* of een ander suikervervanger zoals bijvoorbeeld honing
  • 1el speculaaskruiden
  • 1tl kaneel
  • snuf zeezout
  • 2tl bakpoeder
  • 1 eetlepel appelstroop zonder toegevoegd suiker (bv. Peren Appelstroop van Zonnatura)
  • 1 ei

Bereiding:

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 160 graden
  • Doe alle ingrediënten in een kom en maak er een soepel deeg van. Is het wat droog, voeg dan een eetlepel water of amandelmelk toe
  • Draai kleine balletjes van het deeg
  • Bak de pepernoten in 15-17 minuten gaar en laat afkoelen zodat ze hard worden. (Als ze net uit de oven komen zijn ze dat niet meteen)

Ingrediënten voor de chocoladetopping:

  • 2 eetlepels rauwe cacaopoeder
  • 50 ml amandelmelk
  • 2 theelepels kokosolie
  • 2 eetlepels honing of andere suiker vervanger
  • 50 g 70% -chocolade

Doe alles in een pannetje en zet dit op een laag vuur zodat het langzaam kan smelten. Blijf goed roeren.  

Als de pepernoten zijn afgekoeld, Kun je ze één voor één door de chocoladesaus halen. Zet ze daarna in de koelkast om af te koelen voor ongeveer 25 min.

Tip: Je kunt de speculaaskruiden in de winkel kopen, maar je kunt het ook zelf maken. Je hebt hiervoor kaneel, nootmuskaat, anijszaad, kruidnagel, witte peper en korianderzaad nodig.

 

*Wat is oerzoet?

Oerzoet is ongeraffineerd gedroogd suikerriet sap. Alle voedingsstoffen zijn nog aanwezig, vandaar dat oerzoet dus ongeraffineerd genoemd wordt. De kleur is lichtbruin. De smaak enigszins bitter. Ik meng het meestal met een andere zoetmaker om die reden.

oerzoet

 

Hier een handig artikel: calorieën in Sinterklaas snoepgoed.

, , ,
Vorig bericht
6x gezonde zelfgemaakte soep!
Volgend bericht
Recept: Ketjap rijst met zalm en broccoli

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu