hartige taart

Recept: Hartige taart

Een van de lekkerste en makkelijkste dingen om te eten vind ik een hartige taart: best weinig werk, je kunt het makkelijk preppen (van te voren klaarmaken), je kunt er allerlei restjes groente in kwijt en het is lekker bij de lunch. Ook is een hartige taart lekker bij het avondeten met een extra salade of soepje of juist op een feestje als borrelhapje. Multi inzetbaar dus!

Het enige is… een hartige taart bevat onwijs veel calorieën, toch? Half goed! Als je ‘m op de klassieke manier maakt wel, maar je kunt het net zo makkelijk en lekker maken op een magere manier. Het kost niet meer werk en het smaakt er niet minder om, maar het scheelt (schrik niet) meer dan 1000 kcal per taart. Hieronder de beide recepten, dus het origineel maar ook de alternatieven.

 

Vergelijking hartige taart: de klassieke en een magere variant
Klassieke hartige taart Magere hartige taart
5 plakjes bladerdeeg 5 plakjes hartige taartdeeg (in het vriesvak, naast het bladerdeeg)
Crème fraîche 100 gram Magere kwark 150 gram
3 eieren 3 eieren
1 bakje spekblokjes 1 bakje hamblokjes of kipfilet
100 gram geraspte kaas volvet 100 gram geraspte kaas 30+
Groente naar keus Groente naar keus
Totaal per taart (8 porties): 2400 kcal

Per portie: 300 kcal

Totaal per taart (8 porties): 1100 kcal

Per portie: 138 kcal

Recept hartige taart
  • Leg de plakjes deeg op het folietje op het aanrecht om te ontdooien
  • Bak intussen het vlees en de groente een beetje aan
  • Mix de eieren met de crème fraîche of de kwark en klop het tot een gladde massa
  • Vet een bakblik een beetje in, bekleed het met het deeg, stort het groente-vleesmengsel in het bakblik en giet het eiermengsel er overheen
  • Bestrooi met een handje geraspte kaas en zet dit in de oven tot het mengsel gestold is
  • Het duurt in mijn oven (200 graden) ongeveer drie kwartier tot het klaar is
Tips voor de hartige taart
  • Een hartige taart is goed in te vriezen, dus ook makkelijk te maken als je tijd hebt en op te warmen als je geen zin of tijd hebt om te koken. Invriezen in porties kan natuurlijk ook, dan kun je ook voor de lunch een puntje ontdooien
  • Je kunt het vlees ook vervangen door vis, bijvoorbeeld gerookte zalm, of het weglaten en vervangen door bijvoorbeeld zachte geitenkaas voor een vegetarische variant
  • Diepvriesspinazie kun je bevroren in de taart doen. Ziet er prachtig uit als ‘ie gebakken is en het scheelt je weer ontdooien en bakken
  • Iets te rijpe en te zachte tomaatjes zijn ook erg lekker in de taart
  • Je kunt ook 1-persoonstaartjes maken, staat leuk bij een uitgebreide lunch. Wel iets korter in de oven doen dan!
  • Mijn favoriete combi? Spinazie, zalm én zachte geitenkaas. Maar broccoli, ham en tomaatjes vind ik ook lekker, of met kip, doperwtjes, tomaten en kerriepoeder. De mogelijkheden zijn eindeloos

Wat is jouw favoriete recept?

, , , , , ,
Vorig bericht
Makkelijke en snelle zomerse recepten
Volgend bericht
Recept: Gevulde paprika’s

Gerelateerde berichten

4 reacties. Reactie plaatsen

  • Wat is dit een heerlijk recept
    Zelfs me vriend wil er lekker van mee eten
    Echt een aanrader om te maken
    Van mij krijgt het recept *****

    Beantwoorden
  • Dit is een fijn recept om te proberen
    Het is erg lekker
    Zelfs me vriend wil er graag van mee eten
    Ik geef dit recept dan ook *****

    Beantwoorden
  • Ik maak het altijd met kipfilet en prei gebakken, dan in de taarvorm, stukjes perzik erop en boursin kruidenkaas (tegenwoordig filedephia light versie) eroverheen, taart dichtmaken en 40 minuutjes in de oven. Groot succes altijd binnen mijn gezin en vriendenkring

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu