gado gado spruiten

Recept: Gado gado met spruitjes

Gadogado met spruitjes en gebakken ei

Gadogado is een Indonesisch groentegerecht. Het is een mix van groenten met gekookt ei, een schep pindasaus en gekruimelde kroepoek. Het wordt geserveerd met witte rijst of lontong. Als je de kroepoek weglaat is het gerecht geschikt voor vegetariërs. Het is goedkoop en redelijk snel te bereiden. In Indonesië zal je gadogado nooit met een gebakken ei aantreffen maar vaak met een gekookt ei worden opgediend. Het wordt daar ook vaak koud genuttigd.

 

Ingrediënten:

voor 4 personen

  • 240 gram zilvervliesrijst (60 gram per persoon, ongekookt)
  • 250 gram sperziebonen (gekookt)
  • 250 gram spruitjes (gekookt)
  • 1 rode ui
  • 250 gram spitskool (gekookt)
  • Halve komkommer
  • 1 rode puntpaprika
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 gram wortel (gekookt)
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 1-2 tl sambal (afhankelijk van of je van pittig houdt)
  • 60 gram pindakaas
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 1 limoen, sap en rasp
  • 2 dl water
  • 4 eieren
  • 25 gram gebakken uitjes

 

Bereiding:

 

 

Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Voor de pindasaus; Pel de ui en knoflook. Fruit deze met 2 el zonnebloemolie in een steelpan. Voeg hier de sambal, ketjap, pindakaas en de limoensap en rasp bij. Voeg daar het water aan toe en breng aan de kook. Als de saus mooi gebonden is zet je het vuur uit.

Snij alle groenten. Dit is best wel bewerkelijk. Maar het eindresultaat zal je belonen. 🙂  Verwijder de uiteinden van de sperziebonen, verwijder de buitenste schillen van de spruitjes, schil de wortelen en snij ze in schuine plakken en snij de spitskool in repen.

Pak een grote pan want je gaat alle groente in 1 pan koken. Kook eerst de sperziebonen voor drie minuten, hier voeg je de spruiten bij en kook je 5 minuten mee. Dan voeg je de wortelen toe en kook je 3 minuten mee. Als laatste voeg je de spitskool toe voor nog 2 min.

Bak in de tussentijd 4 spiegeleieren in 1 el zonnebloemolie en snij de komkommer en paprika in dunne reepjes. 

Als je de groente hebt afgegoten kun je de borden opmaken. Verdeel de groente en rijst over de borden, leg overal 1 spiegelei bij, doe in een apart schaaltje de pindasaus ernaast en maak af met een handje gebakken ui.

Je kan het dan serveren met kroepoek of cassave!

Calorieën per persoon (berekent zonder kroepoek of cassave): 568 kcal

 

Vind je buitenlandse recepten lekker? Dan is de Taktouka salade of de Tajine vast iets voor jou!

, , , , , , ,
Vorig bericht
Wat is een normale portie avondmaaltijd?
Volgend bericht
Recept: Koolhydraat arm ontbijt

Gerelateerde berichten

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu