Onlangs kregen we de vraag of we een recept voor bananenbrood wilden posten. Your wish is our command, dus hierbij een gezonde(re) versie van bananenbrood! Maar is het nou bananenbrood of bananencake? Op het internet zien we dat deze termen door elkaar worden gebruikt, dit komt waarschijnlijk doordat het inderdaad op elkaar lijkt. Bij bananencake wordt er in principe boter of olie toegevoegd en is deze vaak luchtiger. Bananenbrood is wat compacter en hieraan voeg je meestal geen boter of olie toe. Over het algemeen is deze optie calorie-armer. In dit recept gebruik ik verder alleen natuurlijke suikers, de bananen en dadels maken het al zoet genoeg. 

 

Benodigdheden voor een bananenbrood/bananencake:
  • 200 gram boekweitmeel of volkorenmeel
  • 3 grote rijpe bananen (geprakt)
  • 2 eieren (losgeklopt)
  • 100 ml halfvolle melk
  • 10 dadels of 6 vijgen (in plakjes)
  • 1 eetlepel bakpoeder (=+/- 1 zakje)
  • Mespuntje zout
  • Handje ongezouten noten naar keuze (gehakt)
  • 1-2 theelepels kaneel of speculaaskruiden

 

Bereidingswijze:
  • Als eerst de oven voorverwarmen op 180 graden. Vet (indien nodig) een bakvorm in en zet deze klaar.
  • Meng de droge ingrediënten (meel, bakpoeder, kruiden) door elkaar.  Prak in een andere mengkom de bananen met een vork, hoe grover de banaan, hoe meer stukjes je terug proeft. Kluts in een aparte bak de eieren en de melk. Voeg de geprakte banaan en plakjes dadels/vijgen hieraan toe. Vervolgens voeg je de natte en droge ingrediënten goed door elkaar en tot slot de rest van de ingrediënten tot het een beslag wordt, een glad mengsel.
  • Bak de cake in ca. 45 minuten gaar. Tip: mocht de timer afgelopen zijn, check dan met een satéprikker of het gaar is. Haal je de satéprikker droog uit de cake? Dan is deze gaar. Laat nog even afkoelen, en dan kun je aanvallen.

Geniet van deze lekkere cake als verantwoord tussendoortje!

 

Hier vind je nog een recept van een bananenbrood met appel.

, , , , , ,
Vorig bericht
Recept: Broodje met pesto, tomaat en mozzarella
Volgend bericht
Recept: Wrap met kip en hummus

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu