sporter

Nieuwe richtlijn: hoe vaak moet je nu bewegen?

Bewegen, voor de één is het een gewoonte, voor de ander een lastige opgave. Voorheen werd geadviseerd om minimaal een half uur per dag matig intensief te bewegen, en dit 5 dagen per week. Daarmee werd niet alleen het sporten in de sportschool bedoeld, maar ook een stukje wandelen of de wat zwaardere huishoudelijke taken mocht je hier voor mee tellen.

Maar tegenwoordig hebben veel mensen een zittend beroep hebben en dus 8 uur per dag aan hun bureau zitten en soms ‘s avonds graag lekker op de bank hangen. De kans is groot dat we de beweegnorm niet halen!

Daarom is bewegen goed voor:

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de effecten van het zitten op onze gezondheid. Hieruit blijkt dat veel zitten samenhangt met een hoger risico op hart- en vaatziekten en vroegtijdige sterfte. Naast het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten verlaagd beweging ook de kans op diabetes en depressiviteit en is er een samenhang gezien met een lager risico op darmkanker en borstkanker. Bij ouderen verminderd beweging de kans op botbreuken en verbeterd het de spierkracht en loopsnelheid. Ook is een lager risico op lichamelijke beperkingen, cognitieve achteruitgang en dementie gezien. Daarnaast kan beweging natuurlijk ook zorgen voor een positiever zelfbeeld en helpt het bij afvallen. Een heel droog lijstje maar genoeg redenen om voldoende te bewegen toch?

De nieuwe richtlijn: 

De Gezondheidsraad adviseert nu ten minste 150 minuten (2,5 uur) per week aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen te doen. Daarnaast wordt aan ouderen geadviseerd minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, met balansoefeningen te doen. Bewegen is goed, maar méér bewegen is beter. En vooral: voorkom lang stilzitten. Slechts 44 % van de Nederlanders boven de 18 voldoet aan deze richtlijnen dus er is werk aan de winkel.

Zit jij ook veel gedurende de dag?

Tips voor meer bewegen:

Spreek bijvoorbeeld met collega’s af dat iedereen zijn of haar eigen koffie haalt. Zo loop je vaker voor jezelf even naar de automaat, en wordt het je niet de hele dag gebracht. Of zet je printer ver van je bureau, zodat je hier verder voor moet lopen. Ook zou je vaker eens naar een collega toe kunnen lopen, in plaats van een mail te sturen. Ook nog goed voor de sociale contacten. Neem vaker de trap in plaats van de lift, ga eens naar het toilet op een andere verdieping of loop eens wat heen en weer tijdens het mobiel bellen. Misschien kun je een collega strikken om mee te gaan lunchwandelen? Dit geeft lucht in je longen maar vaak ook lucht in je hoofd. Wanneer je met de auto naar je werk gaat, parkeer hem expres verder weg!

Geef kleine veranderingen de tijd om een gewoonte te worden en ga er voor. Vind je het lastig om te beginnen met bewegen? Lees in deze blog nog meer van onze tips 😉

Bron: Beweegrichtlijn 2017, Gezondheidsraad

, , , ,
Vorig bericht
Afvallen na je vakantie? Zo doe je dat!
Volgend bericht
Tips om je kind groenten te laten eten

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu