gewicht is maar een getal weegschaal

Jouw gewicht is maar een getal

Misschien ken je dat gevoel wel, je bent lekker bezig met je gezondheid en let goed op wat je eet. Je doet onwijs goed je best om alle verleidingen te weerstaan en toch laat de weegschaal niet het resultaat zien wat je had verwacht. Met als gevolg dat je teleurgesteld raakt en je jezelf afvraagt: “wat heeft het allemaal voor zin”?!

Zijn deze gedachten terecht? Meestal niet. Ook in de praktijk kom ik vaak tegen dat mensen teleur gesteld zijn of dat het humeur wordt beïnvloed door het gewicht wat is verschenen op de weegschaal. Zonde! Het gewicht is maar een getal! Jouw gewicht staat niet op je voorhoofd geschreven, jij bent niet dat gewicht en als jij het aan niemand verteld, zal niemand het getal weten. En daarnaast is de weegschaal maar een apparaat en dat ding mag niet jouw humeur verpesten!

Maar waarom daalt je gewicht niet, terwijl je zo veel moeite doet?

Het kan zijn dat er wél wat gebeurt in de lichaam, maar dat je dat niet direct ziet in getallen. Het kan zijn dat je vetmassa daalt en dat je spiermassa aan het opbouwen bent. Spiermassa groeit doordat je meer sport en beweegt en daarnaast voldoende eiwitten eet zodat de spieren herstellen en sterker worden na een workout. Netto ben je dan gelijk gebleven in gewicht of zelfs iets aangekomen, maar daadwerkelijk ben je afgevallen. Dit kun je bijvoorbeeld gaan merken doordat je kleding losser gaat zitten of dat je lijf wat strakker wordt.

gewicht is maar een getal

Wat ook een valkuil kan zijn is dat veel mensen het gewicht vergelijken met het gewicht van de vorige meting. Misschien is het niet zo hard naar beneden gegaan als dat je had verwacht of gehoopt. Maar vergelijk je gewicht nooit met de vorige meting maar vergelijk het met de eerste meting. Waar kom je vandaan? Wat heb je al bereikt? Hoe veel is er al af en sleep je dus niet meer met je mee? Je gewicht kan niet altijd naar beneden gaan. Je bent ook niet in een rechte lijn aangekomen. Er zijn ook tijden geweest dat je gewicht stabiel bleef. Afvallen gaat precies het zelfde. En hoe dichter je bij je streefgewicht komt, hoe moeilijker het is de laatste kilo’s er nog even af te krijgen.

Conclusie:

Wees vooral niet te hard voor jezelf, onthoud waar je vandaan komt en wat je al hebt bereikt! Daarnaast is het veel belangrijker hoe jij in je vel zit en dat gewicht alleen maar een getal is 😉 Wat ik ook nog even wil benoemen is dat het gewicht bestaat uit zoveel meer dan alleen vetmassa, alleen onze botten wegen bij elkaar al zo’n 10 kg. Lees daarover meer in deze blog.

Wil je weten of jouw vetmassa daalt en/of jouw spiermassa toeneemt? Dat kunnen we op een van onze locatie meten! Kom gerust eens langs 🙂

, , , , , , ,
Vorig bericht
Gezonde tussendoortjes
Volgend bericht
Tips voor een gezonde barbecue met recept

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu