tosti ongezond 2

Feit of fabel: Is een tosti ongezond?

Tosti’s! Lekker!! Maar zijn ze wel zo gezond? Die vraag krijgen wij regelmatig in de praktijk. Omdat de kaas gesmolten is, zou de tosti ongezond zijn. Is dit een feit of een hardnekkige fabel? Ik ga je uitleggen hoe het precies zit en hoe je de tosti dan het beste (gezond) kan eten!

  • Een tosti maak je met kaas en het liefst zo veel mogelijk! Snap ik, maar dan ga je dus wel de fout in. Kaas is een calorierijk en vetrijk voedingsmiddel dus als je daar veel van gebruikt wordt een tosti ongezond. Als je gewoon de normale hoeveelheid kaas (20 gram = 3x schaven) gebruikt, dan komt het op hetzelfde neer als wanneer je een gewone boterham met kaas eet. 
  • Het is een fabel dat kaas vetter is wanneer het gesmolten is. Het is nog steeds dezelfde kaas! Het lijkt misschien vetter omdat het gesmolten is maar dat vet zit er ook in wanneer de kaas niet gesmolten is. De voedingsstoffen blijven dus gelijk, daar heeft verwarmen geen invloed op.

Conclusie: is een tosti ongezond?

Het is dus een fabel dat een tosti ongezond is. Wanneer je niet te veel kaas gebruikt, je volkoren brood i.p.v. witbrood kiest en wat kipfilet, magere ham en groente (zoals ui of paprika) tussen de sneetjes brood doet is het een prima lunch gerecht. Gebruik er het liefst geen saus bij, dit zijn alleen maar extra calorieën. Je kan je tosti ook extra smaak geven met kruiden (bijvoorbeeld bieslook of chili als je van pittig houdt) of neem er een rauwkost salade bij. En bereid je tosti altijd in een grill of tosti-ijzer in plaats van een koekenpan, zodat je niet extra vet of boter hoeft te gebruiken. Dat scheelt ook weer in de calorieën. Je mag best elke dag een sneetje brood met kaas, of je maakt er een heerlijk tosti van. Eet smakelijk!

, , , , , ,
Vorig bericht
Tips voor een goede nachtrust
Volgend bericht
Feiten en fabels over voedingssupplementen

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu