suiker producten

Feit of fabel: Is suiker ongezond?

Suiker, is het een boosdoener in een gezond eetpatroon?

Nederlanders eten jaarlijks teveel suiker. Het komt in vele soorten en maten voor in onze voeding. Je kent de kristalsuiker zoals je die in de thee doet, maar er zitten bijvoorbeeld ook zoetstoffen in jam, honing, fruit en vruchtensap, frisdrank of koek. De Gezondheidsraad heeft nu ook aanbevelingen wat betreft zoetstoffen en zij zeggen: haal niet meer dan maximaal 10% van al je energie uit suiker. Even een rekenvoorbeeldje: als je 2.000 kcal aan energie op een dag nodig hebt, dan is dat  50 gram suiker  per dag (oftewel twee grote glazen frisdrank). De gemiddelde Nederlander krijgt zo’n 81 gram suiker binnen (14%). Teveel dus!

Een overschot aan suiker kan (maar hoeft niet) te leiden tot overgewicht. Het is ook slecht voor je gebit en er zijn aanwijzingen (geen bewijzen!) dat teveel van dit stofje een bijdrage kan leveren aan het ontstaan van ziektes zoals diabetes of kanker. Ook rapporteren sommige mensen vermoeidheid en dipjes op een dag bij het eten van veel zoetstoffen. De vraag is dan natuurlijk wel wat er eerst was, de inname van zoetigheden of de vermoeidheid.

Wat kun je doen om de hoeveelheid suiker in je voeding te verminderen?

De makkelijkste methode is om calorierijk drinken te laten staan! Maak hierbij geen onderscheid tussen fruitsmoothies, vruchtensap of frisdrank; beide bevatten veel suiker. Schrap ook suikerrijke zuiveldrankjes zoals drinkyoghurt of chocolademelk en voeg geen zoetstoffen toe aan koffie of thee. Daarnaast kun je proberen om zoet broodbeleg te laten staan en om alleen te snoepen als je er écht van geniet. Dan krijg je al behoorlijk minder suiker binnen. 

Is het nodig om alle suikerrijke producten uit je voeding te schrappen?

Nee, vinden wij als diëtisten. Als je genoeg verbrandt op een dag kun je best wat suiker eten af en toe. Het moet alleen niet te gek worden! Dus wij hanteren de regel van de gezondheidsraad, maar een pannenkoek zonder stroop? No way!

Ook interessant: is een banaan een suikerbom?

, , , , , , , , ,
Vorig bericht
Wat moet je wel en niet bewaren in de koelkast?
Volgend bericht
Waar zit allemaal suiker in?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

×