blueband

Feit of fabel: Is roomboter beter dan halvarine?

De vraag of roomboter beter is dan halvarine krijg ik tot wel drie keer in één week. Het is ook iets wat veel mensen denken. Hoe zit het eigenlijk? Is roomboter beter dan halvarine? Of is het maar een fabel? Tijd om hier wat opheldering over te scheppen.

Zoals met veel zaken vaak het geval is, kan een volmondig ‘ja’ of’nee’ antwoord niet gegeven worden op de vraag of roomboter gezonder is dan halvarine. Dat roomboter ‘puur’ is klopt wel, maar puur suiker(biet) of ‘pure’ alcohol is ook voor niemand goed. Hieronder even een wezenlijk verschil op een rijtje. Roomboter bevat erg veel verzadigd vet, wat ongunstig kan zijn voor je bloedvaten doordat dit het LDL (‘slechte’) cholesterol verhoogt. In dit artikel wordt ietwat helderder uitgelegd wat LDL cholesterol is. Verder zit er in roomboter minder onverzadigde- dan verzadigde vetten. Verzadigde vetten vervangen door –onverzadigde, kan het risico op hart- en vaatziekten verlagen.

Vitamines en calorieën in roomboter en halvarine

Roomboter bevat vitamine A,D en E. Van vit. D wel minder dan in halvarine. In de halvarine zitten deze vitamines ook toegevoegd. Als je op de lijn let is het volgende verschil van belang: wanneer je 5 sneetjes brood besmeerd met roomboter, dan krijg je gemiddeld zo’n 180 calorieën binnen. Voor halvarine zijn dat er slechts zo’n 80. En dan zijn ze nog niet eens dik besmeerd, laat staan dat je er beleg op hebt gedaan.

Is roomboter beter dan halvarine
Bron: voedingscentrum.nl*RI=Referentie Inname

Is roomboter beter dan halvarine?

Conclusie

Antwoord op de vraag: is roomboter beter dan halvarine? Gezien er in halvarine dezelfde vitamines zitten, maar aanzienlijk meer gezonde vetten en veel minder calorieën en gezonder voor hart en bloedvaten is, kun je het beste kiezen voor halvarine of margarine op brood. Het is dus maar net hoe je ernaar kijkt, in principe is er niets mis met af en toe een sneetje brood met roomboter. De diëtist kan je natuurlijk helpen bij het aanleren van een gebalanceerde voeding. Informeer gerust naar de mogelijkheden.

, , , , ,
Vorig bericht
Feit of fabel: is donker brood gezonder?
Volgend bericht
Feit of fabel: Diepvriesgroente is minder gezond

Gerelateerde berichten

2 reacties. Reactie plaatsen

 • In margarine zitten transvetten. In roomboter niet. In verschillende landen zoals Zwitserland, Denemarken, IJsland en Oostenrijk is transvet al verboden.
  Ook in de VS zijn ze al veel verder dan Nederland. Hier is het al sinds 2006 verplicht om via het etiket aan te geven of er transvet in een product zit.

  Beantwoorden
  • Marian Faber
   27 augustus 2018 11:00

   Hoi!

   Goed dat je nog even noemt dat transvetten ongezond zijn, dat is helemaal waar. Het is alleen niet waar dat deze niet in roomboter voorkomen. Transvetten komen van nature voor in bepaalde producten of ze ontstaan bij het industrieel gedeeltelijk harden van vetten, zoals bij margarine. In melk en vlees van herkauwers zoals koeien en schapen komt transvet van nature voor. Ook melkproducten als kaas en roomboter bevatten dus transvet. Ons eten bevat altijd wel wat transvet. Gemiddeld eten we in Nederland ongeveer 1 tot 1,5 gram transvet per dag. Dat is dus minder dan de bovengrens van de Gezondheidsraad. Het is wel lastig om na te gaan of een product transvet bevat, want het is niet verplicht om transvet op het etiket te vermelden. Omdat transvet niet goed is voor de gezondheid, is het aanbevolen transvet zoveel mogelijk te beperken. Door zoveel mogelijk te kiezen voor vloeibaar of zacht vet en niet te veel koek, gebak en snacks te eten, beperk je de inname van transvet.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu