hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk

Iedereen kent wel iemand met een hoge bloeddruk. Heel erg veel mensen hebben last van dit kwaaltje. Veel mensen die een hoge bloeddruk hebben, merken hier niets van. Het wordt meestal opgemerkt door een arts. Wat is het eigenlijk, een hoge bloeddruk?

 

Wat is een bloeddruk?

De bloeddruk heeft te maken met het samentrekken van je hartspier. Wanneer je hartspier samentrekt wordt de druk in je bloedvaten verhoogd. Als je tussen twee slagen in zit, ontspant de hartspier en wordt de druk in je bloedvaten verlaagd. De druk op je bloedvaten bij het samentrekken van de hartspier wordt de bovendruk genoemd en bij de ontspanning wordt er gesproken van een onderdruk.

 

 Hoe vaak trekt je hartspier samen? 60 tot 80 keer per minuut

 

Waarden

Zoals gezegd heb je druk een bovendruk en een onderdruk. De normaalwaarden zijn: 120 over 80 mmHg. Dit lijkt ingewikkeld, maar de bovendruk wordt altijd als eerste genoemd en de onderdruk altijd als laatste.

Er is sprake van een hoge bloeddruk bij waardes boven de 140 over 90 mmHg

Oorzaken en gevolgen van een te hoge bloeddruk

De oorzaak van een hoge bloeddruk kan verschillend zijn; het kan erfelijk bepaald zijn, te hoog gewicht, lichamelijke afwijking of verkeerd eetpatroon.

Er zijn veel mensen die niet eens door hebben dat zij een te hoge bloeddruk hebben, maar het kan wel grote gevolgen hebben. Als de druk op je bloedvaten continue te hoog is, is het een logisch gevolgd dat een bloedvat het opgeeft. In deze situatie kan een beroerte of andere hart- en vaatziekten optreden. Best wel heftig dus!

Voedingsadvies

Er zijn een aantal adviezen:

  • Gewichtsverlies indien er sprake is van overgewicht cq obesitas
  • Gezond en gevarieerd eten
  • Drink geen tot weinig alcohol
  • Wees voorzichtig met gebruik van zout en gezouten producten
  • Probeer geen tot weinig drop te eten
  • Regelmatig bewegen cq sporten
  • Niet roken

 

Zout en gezouten producten

Zout bestaat chemisch gezien uit Natrium en Chloride. Het natrium-gedeelte zorgt voor de verhoging van de bloeddruk. Naast het zout dat wij zelf over ons eten strooien, zit zout ook nog in veel andere producten verstopt. Voorbeelden hiervan zijn soep, kruidenmengsels, gerookte zalm, zoute én zure haring, ketjap, toastjes, pizza, kant-en-klaarmaaltijden, kaas, spek

N.B. Alle gerookte producten bevatten veel zout; rookworst, rookvlees, rookkaas

 

Glycyrrhizine

Dit is een heel lastig woord voor zoethoutextract. Deze stof zit voornamelijk in drop en thee van zoethout of waar zoethout in verwerkt zit zoals sterrenmix. Deze stof zorgt ervoor dat je bloeddruk gaat stijgen. Op producten waar zoethout in zit, wordt dit ook op de verpakking aangegeven.

,
Vorig bericht
Even voorstellen: diëtist Jessica
Volgend bericht
Waarin verschillen de groene, gele en rode paprika?  

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu