kommen met groenten

Hoe kom je aan 200 gram groente?

Vaak horen wij mensen zeggen dat het ze niet lukt om voldoende groente te eten. Of dat ze gewoon simpelweg niet zo gek zijn op groente. Dit is jammer want groente is een grote leverancier van verschillende vitaminen, mineralen en vezels die onmisbaar zijn voor een goede gezondheid. Door het eten van voldoende groente verlagen we het risico op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2.

Groente is heel kleurrijk, hoe meer kleur in je menu, hoe beter! Rode paprika, groene broccoli, paarse aubergine, groene kool, oranje wortels enz. Van zoveel kleur op je bord wordt je toch vrolijk? Wij wel!

Voedingsstoffen

Elke groente heeft zijn eigen unieke smaak en voedingsstoffen. Daarom is het goed om veel te variëren. Bovendien verveelt variatie minder snel en blijft het leuk en lekker om groente te eten. Mix bijvoorbeeld verschillende groente met elkaar in een gerecht of voeg een lekker salade aan je lunch of warme maaltijd toe. Heb je een leuk en lekker recept gemaakt? Bewaar deze dan in je eigen gemaakte receptenboekje. Zo kun je het recept altijd weer snel terug vinden en er weer een keer van genieten.

Fruit

Soms horen we ook dat men i.p.v. groente extra fruit eten. Helaas.. je kan je groente niet inwisselen voor fruit. Fruit levert namelijk weer andere goede stoffen die je nodig hebt. Bovendien levert fruit (natuurlijke) suikers die het lichaam, wanneer je meer dan de aanbevolen hoeveelheid eet, gewoon ziet als extra suiker. Dus als je bijvoorbeeld wel van veel groente houdt en misschien wel 400 gram per dag eet, is het nog steeds belangrijk om ook 2 porties fruit te eten per dag. En andersom kan je beter niet kiezen voor extra porties fruit in ruil voor je groente omdat dit dus teveel suikers oplevert.

Hoeveelheid groente

De aanbevolen hoeveelheid voor volwassenen is inmiddels opgeschroefd van 200 gram naar 250 gram, bereidde groente. Dit is best veel want je moet er rekening mee houden dat tijdens de bereiding groente vaak nog slinkt. Dus waar er bijvoorbeeld 400 gram op een zak spinazie staat blijft er misschien maar 250 gram over na de bereiding. Hieronder zie hoe 250 gram groente erop een dag uit kan zien.

 groente 1groente 2groente 3
Bron: Voedingscentrum

Om dagelijks aan deze hoeveelheid groente te komen kun je bijvoorbeeld je porties spreiden over de dag. Denk aan reepjes paprika of plakjes komkommer op brood, snacktomaatjes of wortels onderweg. Met 10 cherrytomaatjes of drie middelgrote worteltjes zit je al op 100 gram groente! Je kan daarnaast  ook kiezen voor een salade bij de lunch of bij je warme maaltijd. Of maak eens een omelet of wrap als lunch en gooi je hier lekker wat groente in.

Groente klaarmaken

Je kan groente op verschillende manieren klaarmaken: rauw, koken, stomen, bakken, wokken, grillen, pureren of in de oven. Zo maak je groente eten nog gevarieerder. Bij bereiding in de oven, op de grill of met stomen gebruik je geen olie of boter en trekt het vet niet gedeeltelijk in het product, dit is wel het geval als je gaat wokken of bakken. Kook daarnaast je groente niet in veel te veel water. Hierdoor gaan er veel vitaminen verloren. Dit is natuurlijk zonde!

Heb je weinig tijd? Voorgesneden groente of groente uit pot of blik zijn dan ideaal. Zorg ervoor dat je altijd iets in de vriezer of in de kast hebt staan. Zo heb je ook als je geen of weinig tijd hebt altijd groente bij je maaltijd. Lees bij pot en blik groente wel even goed het etiket dat er geen zout of suiker aan toegevoegd is.Daarnaast kun je natuurlijk ook je favoriete gerecht in grote hoeveelheden koken en hier een portie van invriezen.

Met deze tips en trucs zou het een stukje makkelijk moeten zijn om aan je dagelijks portie groente te komen en zou er niet meer een excuus moeten zijn om groente niet aan je dagelijkse eetpatroon toe te voegen. Wij hopen dat jullie eetschema’s er nog kleurrijker uit gaan zien dan ze al deden!

Eet smakelijk!

Lust je geen groente? We schreven een artikel, tips voor als je geen groente lust.

, , , , , ,
Vorig bericht
Gezond ontbijt om mee te varieren
Volgend bericht
Tips om jouw doel te bereiken!

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

×