Leren koken

Hoe kan ik zelf koken met kruiden

We ontkomen eigenlijk niet aan de tijdrovende dagelijkse bezigheid koken. De industrie probeert ons te helpen door zoveel mogelijk kant-en-klaar producten op de markt te brengen. Aan veel kruidenmixen en sauzen wordt zout en/of suiker toegevoegd, dat is niet zo goed. Ben jij benieuwd hoe je zelf kunt leren koken met kruiden?

 

Beeldvorming van leren koken met kruiden

Het koken zonder kruidenmixen of kant-en-klaar sauzen is een onderwerp dat vaak terugkeert in mijn consulten. De paniek slaat vaak toe: ‘hoe moet ik dan pastasaus maken?’, ‘Ik maak een warme maaltijd voor mijn gehele gein, zij gaan dit niet accepteren.’ Logisch dat je even met je handen in het haar zit. Hoe creëer je dezelfde smaak?

 

We starten met een aantal voorbeelden:

  • Krui­den­mix ma­ca­ro­ni spa­ghet­ti met 20% zout!
    • Ingrediënten: Groenten (ui, tomaat, paprika, knoflook), 20% zout, specerijen (paprika, koriander, peper, gember, chilies, foelie), aroma’s, suiker, salmiak, fenegriek.
  • Boemboe voor Nasi met 3 hoofdingrediënten waarvan 2 suiker!
    • Ingrediënten: Water, melasse, suiker, 6,5% specerijen (ui, knoflook, gember, koriander, kurkuma, zwarte peper, venkel), gemodificeerd maïszetmeel, 6% chilipeper, raapolie, 3,5% kokos, ui, zout, zeezout, gistextract, voedingszuur (azijnzuur, citroenzuur), poeder (GARNAALANSJOVIS), champignonextract, conserveermiddel (E202, E223), 0,3% kruiden, tamarinde, azijn, gekaramelliseerde suiker, SOJAboon, TARWE. Allergie-informatie: bevat tarwegluten, schaaldieren, soja, vis
Zelf maken, leren koken

Om hier wat duidelijkheid in te scheppen heb ik een globale indeling van kruiden voor je gemaakt. Met deze tabel kan je in één oogopslag zien welke kruiden je nodig hebt bij welke keuken. Geloof mij, op een gegeven moment krijg je hier handigheid in. Tip: print dit lijstje uit en hang deze in je keukenkastje.

Keuken Kruiden Extra ingrediënten
Italiaans Basilicum, Oregano, Tijm, Peterselie, Marojaan, Knoflook, Laurierblad Tomatenblokjes, Ui
Mexicaans Paprika, Chili, Koriander, Komijnzaad, gerookte paprika, Oregano, Knoflook, peper Tomatenblokjes, Tomatenpuree, Ui
Aziatisch Gember, Koriander, Komijnzaad, Kurkuma, Kerrie, Mosterdzaad, Kaneel, Kruidnagel Ui, Soja, Ketjap, Sambal
Turks en/of Marokkaans Gember, Koriander, Komijnzaad, Kurkuma, Kerrie, Anijszaad Kaneel, Kruidnagel, peper Ui, Soja, Ketjap, Sambal
Nederlands Kruidnagel, Kaneel, Laurierblad, Peper, Mosterdzaad

 

Conclusie

Heb jij de volgende kruiden in huis, dan kun jij een heerlijke maaltijd op tafel zetten zonder ‘hulp’ van de industrie:

1 Basilicum

2 Oregano

3 Tijm

4 Peterselie

5 Marojaan

6 Knoflook

7 Laurierblad

8 Paprika

9 Chilli

10 Komijnzaad,

11 Gerookte paprika

12 Gember

13 Koriander

14 Kurkuma

15 Kerrie

16 Mosterdzaad

17 Kaneel

18 Kruidnagel

19 Anijszaad

 

Have fun in the kitchen!

, , , , ,
Vorig bericht
Het overloadprincipe
Volgend bericht
Dagmenu met minder verzadigd vet

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu