We ontkomen eigenlijk niet aan de tijdrovende dagelijkse bezigheid koken. De industrie probeert ons te helpen door zoveel mogelijk kant-en-klaar producten op de markt te brengen. Aan veel kruidenmixen en sauzen wordt zout en/of suiker toegevoegd, dat is niet zo goed. Ben jij benieuwd hoe je zelf kunt leren koken met kruiden?
Beeldvorming van leren koken met kruiden
Het koken zonder kruidenmixen of kant-en-klaar sauzen is een onderwerp dat vaak terugkeert in mijn consulten. De paniek slaat vaak toe: ‘hoe moet ik dan pastasaus maken?’, ‘Ik maak een warme maaltijd voor mijn gehele gein, zij gaan dit niet accepteren.’ Logisch dat je even met je handen in het haar zit. Hoe creëer je dezelfde smaak?
We starten met een aantal voorbeelden:
- Kruidenmix macaroni spaghetti met 20% zout!
- Ingrediënten: Groenten (ui, tomaat, paprika, knoflook), 20% zout, specerijen (paprika, koriander, peper, gember, chilies, foelie), aroma’s, suiker, salmiak, fenegriek.
- Boemboe voor Nasi met 3 hoofdingrediënten waarvan 2 suiker!
- Ingrediënten: Water, melasse, suiker, 6,5% specerijen (ui, knoflook, gember, koriander, kurkuma, zwarte peper, venkel), gemodificeerd maïszetmeel, 6% chilipeper, raapolie, 3,5% kokos, ui, zout, zeezout, gistextract, voedingszuur (azijnzuur, citroenzuur), poeder (GARNAAL, ANSJOVIS), champignonextract, conserveermiddel (E202, E223), 0,3% kruiden, tamarinde, azijn, gekaramelliseerde suiker, SOJAboon, TARWE. Allergie-informatie: bevat tarwegluten, schaaldieren, soja, vis
Zelf maken, leren koken
Om hier wat duidelijkheid in te scheppen heb ik een globale indeling van kruiden voor je gemaakt. Met deze tabel kan je in één oogopslag zien welke kruiden je nodig hebt bij welke keuken. Geloof mij, op een gegeven moment krijg je hier handigheid in. Tip: print dit lijstje uit en hang deze in je keukenkastje.
Keuken | Kruiden | Extra ingrediënten |
Italiaans | Basilicum, Oregano, Tijm, Peterselie, Marojaan, Knoflook, Laurierblad | Tomatenblokjes, Ui |
Mexicaans | Paprika, Chili, Koriander, Komijnzaad, gerookte paprika, Oregano, Knoflook, peper | Tomatenblokjes, Tomatenpuree, Ui |
Aziatisch | Gember, Koriander, Komijnzaad, Kurkuma, Kerrie, Mosterdzaad, Kaneel, Kruidnagel | Ui, Soja, Ketjap, Sambal |
Turks en/of Marokkaans | Gember, Koriander, Komijnzaad, Kurkuma, Kerrie, Anijszaad Kaneel, Kruidnagel, peper | Ui, Soja, Ketjap, Sambal |
Nederlands | Kruidnagel, Kaneel, Laurierblad, Peper, Mosterdzaad |
Conclusie
Heb jij de volgende kruiden in huis, dan kun jij een heerlijke maaltijd op tafel zetten zonder ‘hulp’ van de industrie:
1 Basilicum
2 Oregano
3 Tijm
4 Peterselie
5 Marojaan
6 Knoflook
7 Laurierblad
8 Paprika
9 Chilli
10 Komijnzaad,
11 Gerookte paprika
12 Gember
13 Koriander
14 Kurkuma
15 Kerrie
16 Mosterdzaad
17 Kaneel
18 Kruidnagel
19 Anijszaad
Have fun in the kitchen!