Het verschil tussen gele en groene courgettes

Het verschil tussen gele en groene courgettes

Onlangs plaatsen wij op Facebook een foto van een gele courgette. De vraag die er bij stond, was ‘weet jij wat dit is?’. Iedereen wist het! Maar, wat is het verschil tussen gele en groene courgettes nou eigenlijk? Veel, of eigenlijk helemaal niks?

 

Het verschil tussen gele en groene courgettes

De gele courgette bestaat in twee vormen, langwerpig en rond. De schil is diepgeel en het vruchtvlees is lichter van kleur dan bij een groene courgette. De gele courgette is een ander ras én wordt in Nederland alleen in kassen geteeld, omdat hij gevoelig is op de schil. De groene kun je in in de kas én buiten telen. Qua smaak zijn de courgettes precies hetzelfde. Dus behalve de kleur, zijn de courgettes identiek aan elkaar.

 

3 weetjes over de gele courgette

Courgette bewaren

De gele courgette kan je het beste na aankoop nog even bewaren. Dan kan deze nog narijpen en zo krijgt de courgette nog meer smaak. Je kunt courgettes zeker een week bewaren. Verpakte courgettes zijn nog langer houdbaar. Gare courgette of courgette die minimaal 2 minuten geblancheerd is, kun je ook in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden in de vriezer bewaren (bij minimaal -18° C).

 

Courgette bereiden

Gele courgette heeft, net als de groene courgette, een frisse, neutrale smaak en stevig vruchtvlees. Voor deze groente geldt: hoe kleiner, hoe lekkerder. Je kunt courgettes in plakjes of reepjes snijden, halveren of heel laten. Ook kan je er courgetti van maken! Om de smaak van de courgette optimaal tot z’n recht te laten komen, kun je de in blokjes of repen gesneden courgette bestrooien met wat peper en zout. Laat dit vervolgens minimaal 10 minuten tot maximaal 1 uur ‘zweten’ voordat je ze verwerkt. Hierdoor laat de courgette zich mooier bakken of grillen. Wel even droogdeppen van te voren.

 

Recepten

De gele courgette is een veelzijdige vruchtgroente die heel veel mogelijkheden kent. Vul hem bijvoorbeeld eens met gehakt of rijst. Of doe plakjes courgette op je zelfgemaakte pizza. De vruchtgroente wordt vaak gebruikt in Italiaanse pasta’s. Courgette is ook heerlijk om te verwerken in salade, een soep of lasagne. Daarnaast kun je de groente koken, stomen, (roer)bakken, frituren of grillen. De courgette moet knapperig blijven en dus kun je hem het beste maar kort bereiden, anders wordt hij papperig. Bak of grill de courgette dus maar 5 minuten.

 

Op zoek naar recepten waarbij je zowel een groene als gele courgette kunt gebruiken? Wat dacht je van deze rijk gevulde courgettesoep? Of deze gevulde courgettes (koolhydraatarm)?

 

Gebruikte bronnen: https://www.verseoogst.nl/blog/3-tips-over-de-gele-courgette en https://nederlandproeft.com/verschil-gele-groene-courgette/

, ,
Vorig bericht
Waarin verschillen de groene, gele en rode paprika?  
Volgend bericht
Zit er suiker in theezakjes?

Gerelateerde berichten

1 reactie. Reactie plaatsen

 • beste wij hebben al meer als 30 jaar een groente tuin met eerst groene en later ook gele courgettes.
  De gele of lichtgroene courgettes zijn nog niet zo lang verkrijgbaar.
  Als u beweert dat de smaak identiek is dan hebt u toch geen goede smaak.
  De gele of lichtgroene courgettes zijn veel fijner van smaak als de donkergroene.

  Gr jo

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

×