nieuwe gewoontes

Het creëren van nieuwe gewoontes

Gewoontes zijn noodzakelijk voor ons dagelijks functioneren, omdat ze ons in staat stellen acties zonder aandacht uit te voeren. Gewoontes zijn nuttig, maar kunnen ons ook in de weg zitten. Ongezonde slechte gewoontes kunnen de weg naar een gezonde leefstijl belemmeren. Voor het streven naar een gezonde leefstijl is het van belang om oude gewoontes achter je te laten en nieuwe gewoontes te creëren. Gewoontes zijn onbewuste en diep ingesleten patronen. Dit maakt gedragsverandering erg lastig. Oude gewoontes achter je laten en nieuwe gewoontes creëren vergt energie, maar is niet onmogelijk! In deze blog geef ik je een aantal tips voor het creëren van nieuwe gewoontes!

 

Creëren van nieuwe gewoontes: bewustwording van eigen gedrag

Een gezonde of ongezonde leefstijl wordt beïnvloed door het maken van keuzes. Voorafgaand aan deze keuzes vindt het beslisproces plaats. Naarmate je vaker keuzes maakt, wordt het beslisproces geautomatiseerd. Om nieuwe gezonde gewoontes te creëren,  is het dus van belang om weer bewust na te denken bij de handelingen die je uitvoert en de keuzes die je maakt (met de auto of met de fiets naar het werk).

 

Creëren van nieuwe gewoontes: motivatie

Om oude gewoontes achter je te laten en nieuwe gewoontes te creëren, is het belangrijk om op een rijtje te zetten wat jou motiveert: Waarom wil ik nieuwe gezonde gewoontes creëren? Wat voor consequenties hebben de oude gewoontes? Inzicht krijgen in wat jou drijft zorgt ervoor dat je bewuste afwegingen kunt maken in het dagelijkse leven.

 

Creëren van nieuwe gewoontes: concretiseren

Wanneer je de intentie hebt om nieuw gedrag aan te leren, is het concretiseren van het voornemen van belang. ‘Ik wil meer bewegen’, gaat niet werken. Wanneer ga je dit doen? Waar ga je dit doen? Hoe ga je dit doen? Maak dus een concreet plan. Het maken van een plan vraagt bewuste aandacht en tijd, maar de kans op het doorbreken van oude gewoontes en het creëren van nieuwe gewoontes wordt hierdoor verhoogd.

 

Het creëren van een gezonde leefstijl kost tijd! Gun jezelf deze tijd. Je zult er uiteindelijk je hele leven baat bij hebben. Stel kleine doelen voor jezelf en pak het stap voor stap aan. Omring jezelf met positiviteit en wees trots op wat je al bereikt hebt. Hulp nodig? Onze diëtisten staan graag voor je klaar!

 

Lukt het je zelf en ben je daarnaast nog op zoek naar tips om te genieten? Dan heb je misschien iets aan dit artikel, genieten, maar eten en drinken met mate.

, , , ,
Vorig bericht
Genieten, maar eten en drinken met mate
Volgend bericht
Gezonde keuzes in de supermarkt

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu