Andere diëtisten zullen dit vast en zeker herkennen: op een feestje krijg je standaard de opmerking wanneer je een stuk taart eet: “maar jij bent toch diëtist?”. Alsof wij diëtisten nooit eens iets ongezonds zouden eten. Geloof mij, dat doen we allemaal. Sterker nog: ik typ deze blog met het chocolade nog aan m’n vingers. Ook wij zijn geen ‘perfecte eters’. Bij deze een artikel over het beroep van een diëtist!
Het beroep van een diëtist: niks moet!
Wat ik ook vaak hoor van mensen om mij heen is dat ze ervan uit gaan dat wij diëtisten heel de dag mensen helpen met afvallen door ze te vertellen wat ze moeten eten. Ook niet waar! Ten eerste zien wij ook mensen die bijvoorbeeld maag- darmklachten hebben of vrouwen die zwanger zijn, en ten tweede vertellen wij mensen nooit wat ze ‘moeten eten’. We proberen ze juist te coachen en begeleiden bij het uitvoeren van hun eigen adviezen. Want eigenlijk weet iedereen wat gezond eten is toch?
Het beroep van een diëtist: hoe ziet ons werk er uit?
Maar wat doet een diëtist dan? Degene(n) die ooit bij ons langs zijn geweest hebben hier natuurlijk een beeld van. Grote kans dat je bij ons bent geweest vanwege je gewicht. Het grootste deel van de mensen die wij op ons spreekuur ontvangen heeft inderdaad als doel om af te vallen. Dit kan zijn omdat hij of zij niet tevreden is met zijn of haar gewicht, maar in veel gevallen speelt er meer. Denk bijvoorbeeld aan gezondheidsproblemen die door een te hoog gewicht op de loer liggen zoals diabetes type 2, een hoog cholesterol gehalte of een (te) hoge bloeddruk. Hier wordt het verhaal al iets anders van.
Of een (te) laag gewicht…
Ook zien we regelmatig mensen die juist komen vanwege een te laag gewicht. Weer totaal iets anders. Daarnaast zien we ook mensen met andere uiteenlopende ziektebeelden. Denk aan jicht, nierproblemen, schildklierproblemen, maag-darmproblemen en ga zo maar door. Met voeding kun je een hoop bereiken, het is immers de datgene waar je lichaam op draait. Een uiteenlopend beroep, met veel afwisseling en uitdaging.
Hoe proberen wij mensen te helpen?
Vooral niet door ze de les te lezen. Als er iets is wat ik vervelend zou vinden is dat iemand mij vertelt wat ik moet doen, terwijl ik me daar misschien helemaal niet prettig bij voel. Je voeding aanpassen is vaak een gewoonte die je aanpast. Dit is lastig, en daarom moet die verandering wel bij je passen en haalbaar zijn. Elke stap die je maakt is een stap in de goede richting. Ook moet eten wel leuk blijven natuurlijk! Wanneer je voeding in balans is en je keuzes maakt is er zeker ruimte voor iets minder gezonds op z’n tijd. Daar zul je ons dan ook zeker niet over horen!