Herintroductie FODMaP

Herintroductie FODMaP

Na de eliminatiefase van het FODMaP-beperkte dieet was ik zo opgelucht! Eindelijk had ik na jaren zoeken iets gevonden wat werkt tegen de buikpijnaanvallen, die ik zo vaak had! De herintroductie van de FODMaP’s leek mij daarom ook ontzettend spannend. Het weer moeten testen van voedingsmiddelen die mogelijk mijn darmklachten veroorzaakten, daar zag eerlijk gezegd echt tegenop. Ik zal je vertellen waarom het toch zeer waardevol is om de herintroductiefase te doorlopen!

FODMaP’s zitten in gezonde voeding 

FODMaP’s zitten dus ook in heel veel gezonde voedingsmiddelen, zoals je kunt lezen in het blog over hoe het FODMaP-beperkte dieet kan helpen bij buikpijn en andere darmklachten.  Zou je voor altijd die producten weglaten, dan heb je grote kans op tekorten in voedingsstoffen en dat is niet goed voor je darmflora. Alle bacteriën in je darmen noemen we de darmflora en volgens onderzoek dragen FODMaP’s bij aan een gezonde balans in deze bacteriën [1]. Om deze redenen is het zo belangrijk dat je de FODMaP’s gaat herintroduceren!

Hoe werkt de herintroductie?

De FODMaP-rijke voedingsmiddelen zijn in te delen in verschillende groepen. Deze groepen ga je één voor één testen tijdens de herintroductiefase [2]. Daarnaast ga je ook kijken naar de drempel van jouw klachten. Op welke groepen en in welke mate iemand reageert op de FODMaP’s is heel persoonlijk! Om de herintroductie verder uit te leggen, gebruik ik de groep ‘Fructanen’ als voorbeeld. Zie op afbeelding 1 een voorbeeldschema hoe je fructanen test.

herintroductie fodmap schema

Afbeelding 1: Voorbeeldschema herintroductie van fructanen.

 

Zoals je ziet, wordt de hoeveelheid tarwebrood- of pasta  opgebouwd die je inneemt op een dag. Krijg je geen klachten? Dan verhoog je het aantal sneetjes tarwebrood of eetlepels tarwepasta. Wanneer je wel (PDS) klachten krijgt, neem je pauze tot de klachten zijn verdwenen. Dan test je op DAG 4 of DAG 5 nog een keer, maar dan met een halve portie. Je houdt tijdens de herintroductie ook een klachtendagboekje bij, zie daarvoor tabel 1.

klachtendagboekje herintroductie fodmap

Klachten na herintroductie

Stel dat je klachten hebt gekregen na het innemen van tarwebrood of tarwepasta, betekent dit dat je gevoelig bent voor deze producten met fructanen. Het is dan verstandig dat je voorlopig geen producten waar tarwe in is verwerkt te herintroduceren of maximaal de hoeveelheid neemt die je wel kunt verdragen.

Geen klachten na herintroductie

Mocht je nu geen klachten ervaren na het eten van tarwebrood of tarwepasta, dan betekent dit dat je niet gevoelig bent voor de fructanen in deze voedingsmiddelen.

Na de herintroductie

Hoe ga je nu verder na de herintroductie van de FODMaP’s? Dat kun je doen door samen met jouw diëtist te kijken naar hoe je een gezond eetpatroon kunt ontwikkelen waarin je de voedingsmiddelen beperkt die bij jou darmklachten veroorzaken. Het is daarnaast aan te raden om elke zes maanden opnieuw te herintroduceren, omdat je darmen constant veranderen!

Conclusie

Door de herintroductie van de FODMaP’s kun je inzicht krijgen in welke mate je darmklachten krijgt van bepaalde voedingsmiddelen. Je vindt het antwoord op de vraag van welke producten krijg je buikpijn of andere darmklachten. Wil jij nu ook beginnen met het FODMaP-beperkte dieet om buikpijn en darmklachten te verminderen? Wij diëtisten helpen je hier graag bij, ook online! Kijk hier eens naar onze beschikbaarheid voor een afspraak!

 

Bronnen

[1] Vandeputte, D., & Joossens, M. (2020). Effects of Low and High FODMAP Diets on Human Gastrointestinal Microbiota Composition in Adults with Intestinal Diseases: A Systematic Review. Microorganisms, 8(11), 1638. https://doi.org/10.3390/microorganisms8111638

[2] Rhys-Jones, D. (2020, 5 augustus). Reintroduction using diary function. Monash University [Internet site]. Beschikbaar via: https://www.monashfodmap.com/blog/reintroduction-using-diary-function/

 

, , , , , ,
Vorig bericht
Vaak darmklachten of buikpijn? Het FODMaP-beperkte dieet helpt!
Volgend bericht
Feiten en fabels over ondervoeding en signalen

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.