Gezond ontbijt om mee te varieren

Een gezond ontbijt is een goed begin van de dag. Waarmee kun je de dag starten? Hier lees je variatie tips voor een gezond ontbijt. Het ontbijt bevat niet alleen energie om de dag te beginnen, ook komt door middel van het ontbijten onze stofwisseling op gang.  Onze stofwisseling is kort gezegd onze motor van ons lichaam. Dus als we deze motor op gang helpen, door middel van ontbijten, kan ons lichaam beginnen met lichaamsfuncties uitoefenen. Daarom wordt het ontbijt als belangrijke maaltijd van de dag gezien. Hieronder een paar voorbeelden waarmee je zou kunnen ontbijten.

Brood:

Waar veel mensen mee ontbijten is brood. Dit is een goede keuze. Neem bij voorkeur volkoren brood. Doordat volkorenbrood veel vezels bevat, zit je langer vol dan een ander bruine of witte boterham. Speltbrood, roggebrood en havermoutbrood zijn ook goede keuzes. Let alleen wel op, wanneer een brood een paar procent spelt bevat, mogen de fabrikanten het ook speltbrood noemen. Kies dus voor een speltbrood waar 100% spelt op vermeld staat. Wanneer er volkoren op het etiket staan is het wel echt volkoren.

Op een boterham gaat natuurlijk beleg. Je kunt ervoor kiezen je boterham met een magere soort vleeswaren te beleggen, bijvoorbeeld kipfilet, kalkoenfilet, ham, fricandeau, filet american, smeerkaas (20+), kaas (30+) rookvlees, rosbief, humus, sandwichspread of ossenworst. Maar je kunt natuurlijk ook je brood beleggen met zoet en dan zijn de voorkeursproducten: (halva)jam, vruchtenhagel, gestampte muisjes, appelstroop, honing en fruit. 

En vergeet niet om je brood te besmeren met een beetje margarine of halvarine. Dit is belangrijk omdat deze producten vitamine A, D, E en goede (onverzadigde) vetten bevat. Zo word je ontbijt extra gezond.

Zuivel:

Krijg je van brood weer snel een hongergevoel? Probeer dan eens te ontbijten met zuivel zoals yoghurt of kwark. In zuivelproducten zitten veel eiwitten, wat je langer een vol gevoel geeft. In kwark zitten weer meer eiwitten dan in yoghurt en je kunt hier wat muesli, havermout of een stuk fruit door heen doen om het wat meer vullend te maken. Eet je toch liever brood als ontbijt, neem er dan een glas magere zuivel bij. Denk aan halfvolle of magere melk, drinkyoghurt of karnemelk.

Havermout:

Met havermout kun je ontzettend veel gezonde ontbijtjes maken. Misschien heb je het al gelezen in een vorig blog, maar hier staan ze nog even snel op een rij. Je kunt kiezen voor een lekker warm ontbijtje door havermout met (amandel)melk een stukfruit en wat kaneel in de magnetron te doen. Ook zou je, als je wat meer tijd hebt, pannenkoekjes kunnen maken van havermout (eventueel met de staafmixer gemixt) een ei en melk, of een mugcake door middel van een ei in een schaaltje of een mok te doen, met havermout, rozijntjes, een appel en wat kaneel. Twee minuten in de magnetron en klaar is je appeltaartje.

Smoothie:

Een smoothie is ook een gezond ontbijt. Je kunt dit maken met fruit en groente naar keuze, wat magere kwark of magere yoghurt en eventueel nog een graanproduct. Let wel op bij het maken van smoothies, dat je niet teveel fruit door je smoothie heen doet. Fruit is een heel gezond product, maar bevat ook veel suikers. Zorg ervoor dat je niet meer dan 2 á 3 stuks fruit op een dag binnenkrijgt. Je kunt de smoothie aanvullen met een neutrale groente, te denken aan spinazie of ijsbergsla. Proef je niets van, maar je krijgt zo wel groente binnen.  En door de eiwitten die de zuivel bevat, houdt je langer een vol gevoel.

Nu heb je een aantal ideeën waarmee je zou kunnen ontbijten.

Wat is jouw favoriete ontbijtje en hoe maak je dat?

 

Lees hier de 5x favoriete ontbijtjes van Chelsea. Of wat dacht je van dit koolhydraatarm ontbijt?

, , , , , , , , , ,
Vorig bericht
Wat is gezonde voeding?
Volgend bericht
Hoe kom je aan 200 gram groente?

Gerelateerde berichten

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

×