Feiten en fabels over voedingssupplementen

Feiten en fabels over voedingssupplementen

Tegenwoordig kunnen we ze in elke supermarkt, gezondheidswinkel en drogist kopen: voedingssupplementen. Ze zijn er in allerlei soorten: capsules, pillen, bruistabletten, druppeltjes enzovoort. Allemaal hebben ze een andere samenstelling en gebruiken ze claims om een bepaalde doelgroep aan te spreken. Multivitamines voor mannen, vrouwen, sporters, mooie huid, glanzend haar, sterke nagels, meer energie, en ga zo maar door. Veel mensen nemen een multivitamine als aanvulling op hun voeding met de gedachte: baat het niet, dan schaadt het niet. Maar is dit wel echt zo? 

 

Hebben we voedingssupplementen nodig?

De Gezondheidsraad heeft bepaald hoeveel we per vitamine en mineraal per dag binnen zouden moeten krijgen om ons lichaam gezond te houden. Deze aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH) zijn opgesteld per leeftijdscategorie en geslacht. Dit omdat we in verschillende fases van ons leven meer of juist minder van een bepaalde vitamine nodig hebben. Wanneer je voldoende, gevarieerd en gezond eet krijg je van de meeste vitamines en mineralen genoeg binnen [1]. Een voedingssupplement is dan niet nodig.

 

Wanneer je onvoldoende, ongezond of iedere dag het zelfde eet zou je wel een tekort aan vitamines of mineralen kunnen oplopen. Een voedingssupplement zou dan als aanvulling kunnen worden genomen, ook al gaat de voorkeur wel uit een gezond voedingspatroon. Voeding bevat namelijk nog extra voedingsstoffen waar ons lichaam baat bij heeft, zoals vezels. Op de factsheet van het Voedingscentrum kun je bekijken welke vitamines en mineralen je per dag nodig hebt en hoeveel daarvan.

Kan een voedingssupplement schadelijk zijn?

Wanneer je voldoende vitamines en mineralen uit je voeding haalt en toch een multi-vitaminepreparaat als aanvulling zou gebruiken krijg je méér dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden binnen.

Een overschot aan vitamines in het lichaam kan inderdaad schadelijk zijn voor de gezondheid. Om even een voorbeeld te geven, wanneer je te veel vitamine A binnen krijgt kun je last krijgen van hoofdpijn,  misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid, spierpijn en gebrek aan eetlust. Ook een te veel aan magnesium kan allerlei klachten veroorzaken, daarover lees je in deze blog meer.  Dus baat het niet, dan kan het wel schaden! 

 

Wanneer je een voedingssupplement gebruikt is het belangrijk om te checken hoe “sterk” je voedingssupplement is. Op de verpakking staat vaak het percentage van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH) weer gegeven. Sommige voedingssupplementen van gezondheidswinkels of online-shops bevatten wel 3000% (!!!!) van de ADH van een vitamine of mineraal. Dit betekend dat je dan 30 keer te veel van een vitamine of mineraal op een dag binnen zou krijgen. Let er daarom altijd goed op dat de percentages rond de 100% liggen, dan krijg je nooit teveel binnen.

 

Vaak voldoet een supplement van de drogist of supermarkt prima, ook de huismerken. Benieuwd of jouw voeding voldoende vitamines en mineralen bevat? Wij kunnen je helpen om daar meer inzicht in te krijgen. 

 

Bronnen

calcium, fabels, feiten, gezond, ijzer, jodium, kalium, koper, magnesium, natrium, ongezond, vitamine A, vitamine B, Vitamine B12, vitamine C, Vitamine D, vitamine K, voedingssupplementen, zink
Vorig bericht
Feiten en fabels over vitamine C
Volgend bericht
Feit of fabel: Is een banaan een suikerbom?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

×