Vitamine C

Feiten en fabels over vitamine C

Vitamine C is waarschijnlijk de meest bekende vitamine. We horen het vaak, zeker nu het weer omslaat: mensen die wat grieperig of verkouden zijn en vertellen dat ze even wat extra vitamine C nemen. Vitamine C is belangrijk voor een goede weerstand. Daarnaast zorgt het voor gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten. Het zorgt voor een goed functionerend zenuwstelsel en draagt bij aan de energievoorziening. Maar wat is er nu waar van wat wij verder denken over vitamine C, en wat is er nooit bewezen?

Vitamine C haal je voornamelijk uit sinaasappelen

Al in de 16e eeuw wisten zeelieden dat citrusvruchten en scheurbuik konden voorkomen. Pas veel later werd bekend dat deze ziekte verband hield met een ernstig tekort aan vitamine C, en dus nog steeds staan citrusvruchten bekend om het feit dat ze vitamine C bevatten. Sinaasappelen zijn inderdaad een goede bron van Vitamine C. Maar de echte topper is rode paprika! Makkelijk aan je vitamine C komen? Wat rode paprika mee in je lunchbox en je zit zo aan je behoefte!

Vit. C(mg)
Sinaasappel 3 stuks 199
Boerenkool, gekookt 1 opscheplepel 34
Broccoli, gekookt 3 opscheplepel 57
Rode paprika, rauw 1 stuks 202
Wortels, rauw 5 stuks 3
Aardbeien 1 schaaltje 60
Aardbeien 2 stuks 24

Hieronder een tabel waarin staat hoeveel vitamine C we dagelijks nodig hebben.

Kinderen  mg vit. C per dag
6-11 maanden 20
1-2 jaar 25
2-5 jaar 30
6-9 jaar 40
Mannen
9-13 jaar 50
14-18 jaar 75
19-70 jaar 75
> 70 jaar 75
Vrouwen
9-13 jaar 50
14-18 jaar 75
19-70 jaar 75
> 70 jaar 75
Zwangere vrouwen 85
Vrouwen die borstvoeding geven 100

 

Vitamine C kan een verkoudheid voorkomen

Dit is helaas niet waar. Verkoudheid wordt veroorzaakt voor een virus. Wanneer het weer omslaat worden we iets vatbaarder voor virussen, maar de verkoudheid zelf wordt dus ook niet veroorzaakt door de kou. Vitamine C versterkt je weerstand, maar helaas is het nooit bewezen dat het een verkoudheid helpt voorkomen. Wel blijkt uit sommige onderzoeken dat mensen die langere tijd voldoende vitamine C hebben binnen gekregen, of die bij het opkomen van de verkoudheid extra vitamine C slikken, de verkoudheid korter kan aanhouden. Niet fit? Een extra paprikaatje kan dus zeker geen kwaad.

Vitamine C helpt bij de opname van ijzer

Waar. Ijzer komt in het eten voor in 2 vormen: als heemijzer en als non-heemijzer. Heemijzer komt alleen voor in dierlijke producten. Non-heemijzer komt voor in dierlijke en plantaardige producten Vitamine C zorgt dat je non-heemijzer uit plantaardige bronnen beter opneemt in het lichaam. Als je bij elke maaltijd groente of fruit eet, neemt je lichaam ijzer dus gemakkelijker op. Zeker doen dus, want je slaat 2 vliegen in één klap!

Een te veel aan vitamine C bestaat niet

Vitamine C is een wateroplosbare vitamine. Dit betekent dat je een groot deel van je overtollige inname gewoon uitplast, en dus niet opgeslagen wordt in je lichaam. Wel heeft dit een grotere belasting voor je nieren. Bij een erg hoge inname van vitamine C wordt daarbij de opname van koper geremd. En doordat vitamine C de opname van ijzer juist helpt, is de kans groter op een te hoog ijzergehalte in je bloed. Gebruik dus niet onnodig veel vitamine C supplementen, want het is dus niet nodig.

 

Zoals je hebt gelezen is paprika dé bron van vitamine C! Zoek je naar recepten met paprika? Wat dacht je van deze gevulde paprika? Wellicht kun je ook dit recept over een Marokkaanse salade (Taktouka salade) maken maar dan de groene paprika’s vervangen door rode. Win-win!

Zoek je een vitamine C supplement? Wij verkopen goede multivitaminen met o.a. boordevol vitamine C in onze webshop!

, , , , , ,
Vorig bericht
Recept: Gembershotje
Volgend bericht
Vis tijdens de zwangerschap

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu