Is light pindakaas een betere keus dan de originele pindakaas?

Feit of fabel: is light pindakaas een betere keus dan de originele pindakaas?

Ik zie vaak voorbij komen dat mensen kiezen voor light producten. Als je vraagt waarom ze hier eigenlijk voor kiezen, komt hier vaak geen concreet antwoord op, maar een ’gewoon omdat het gezonder is’ antwoord. Dit is ook absoluut geen gekke gedachte. Heel begrijpelijk zelfs. Als je kijkt naar pindakaas zie je op een light variant in koeienletters staan: ‘30% minder vet!’. Maar maakt dit het ook daadwerkelijk een betere keus? Is light pindakaas een betere keus dan de originele pindakaas?

 

Is light pindakaas een betere keus dan de originele pindakaas? De voedingswaarden:

Om hier een antwoord op te geven heb ik van beide producten de voedingswaarden op een rij gezet. Je ziet inderdaad dat er minder vet in de light pindakaas zit. Echter zit hier gelijk het hele euvel. Vetten zijn niet per definitie slecht. Je hebt simpel gezegd twee soorten vetten. Het gezonde vet en het ongezonde vet. De gezonde vetten heb je nodig om bepaalde vitamines binnen te krijgen en op te kunnen nemen. Ze zitten bijvoorbeeld in noten en vette vis.

Om het makkelijk te onthouden bestaat er het volgende ezelsbruggetje: onverzadigd vet is oké en verzadigd vet is verkeerd.

Voedingswaarde originele pindakaas per 100 gram:

Energie

664 kcal

Vet

58 g

Waarvan verzadigd

8,5 g

enkelvoudig onverzadigde

40 g

meervoudig onverzadigde

9,1 g

Koolhydraten

11 g

Suikers

6,4 g

 

Voedingswaarde light pindakaas per 100 gram

Energie

533 kcal

Vet

41 g

Waarvan verzadigd

6,3 g

enkelvoudig onverzadigde

27 g

meervoudig onverzadigde

7,2 g

Koolhydraten

17 g

Waarvan suikers

5,8 g

Conclusie

Kijkend naar de etiketten zie je dat de originele pindakaas méér onverzadigde (dus de gezonde vetten) bevat dan de light variant. In de light pindakaas zijn de gezonde vetten bijna gehalveerd. De slechte vetten zijn in de light versie ook wel iets minder, maar dit verschil is lang niet zo groot als bij de gezonde vetten. Om deze reden is de light variant dus niet perse een gezondere keus. Het etiket liegt niet, er zit inderdaad minder vet in dan in de normale pindakaas. Zo zie je maar weer hoe makkelijk je om de tuin geleid wordt.

Tip: vaak wordt bij light producten waar vet is uitgehaald niet alleen beperkt op de gezonde vetten, maar wordt er ook nog eens meer suiker aan toegevoegd. Dit om toch de smaak van een originele variant te bereiken. Lees dus altijd goed de etiketten en ga er niet per gelijk vanuit dat Light een gezondere keus is.

, , ,
Vorig bericht
Feit of fabel: de mens bestaat uit meer bacteriën dan lichaamscellen
Volgend bericht
Feit of fabel: is eten uit de airfryer gezond?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu