Feit of fabel: Is een light pindakaas een betere keus dan de originele of 100% pindakaas

Feit of fabel: is light pindakaas een betere keus dan de originele of 100% pindakaas?

In ons spreekuur zien we vaak dat mensen kiezen voor light producten. Als we vragen waarom ze hier eigenlijk voor kiezen, komt hier vaak geen concreet antwoord op, maar een ‘Ik denk dat het gezonder is.’ antwoord. Dit is ook absoluut geen gekke gedachte. Heel begrijpelijk zelfs. Als je kijkt naar pindakaas zie je op een light variant in koeienletters staan: ‘30% minder vet!’. Maakt dit het ook daadwerkelijk een betere keus? Is light pindakaas een betere keus dan de originele of 100% pindakaas?

 

De voedingswaarden van soorten pindakaas

Om hier een antwoord op te geven heb ik van hetzelfde merk (in dit geval Calvé) de 100% pindakaas (zonder toevoegingen), de ‘originele’ pindakaas, en de light pindakaas vergeleken op de voedingswaarden (zie tabel 1). Je ziet inderdaad dat er minder vet in de light pindakaas zit. Echter zit hier gelijk het hele euvel. Vetten zijn niet per definitie slecht. Je hebt simpel gezegd twee soorten vetten. Het gezonde vet en het ongezonde vet. De gezonde vetten heb je nodig om bepaalde vitamines binnen te krijgen en op te kunnen nemen. Ze zitten bijvoorbeeld in noten en vette vis [1].

Om het makkelijk te onthouden bestaat er het volgende ezelsbruggetje: onverzadigd vet is ontzettend goed en verzadigd vet is verkeerd.

Lees meer over verzadigd vet en onverzadigd vet in de voeding en je gezondheid.

 

Product per 100 gram Energie (kcal) Vet (gram) Verzadigd vet (g) Enkelvoudig onverzadigde vetten (g) Meervoudig onverzadigde vetten (g) Eiwit (g) Koolhydraten (g) Suikers (g) Vezels (g) Zout (g)
Pindakaas 100% 601 48 5,9 40 2,6 27 12 5,7 8,9 0,01
Pindakaas 664 58 8,5 40 9,1 21 11 6,4 6,1 0,55
Pindakaas light 533 41 6,3 27 7,2 18 17 5,8 23 0,55

Tabel 1: Voedingswaarden van verschillende soorten pindakaas van Calvé per 100 gram [2].

 

Conclusie

Kijkend naar de etiketten zie je dat de originele en 100%pindakaas méér onverzadigde (dus de gezonde vetten) bevat dan de light variant. In de light pindakaas zijn de gezonde vetten bijna gehalveerd. De slechte vetten zijn in de light versie ook wel iets minder, maar dan is een 100% pindakaas nog beter. Plus in een 100% pindakaas zitten geen toevoegingen, zoals zout. Om deze reden is de light variant dus niet perse een gezondere keus. Het etiket liegt niet, er zit inderdaad minder vet in dan in de normale pindakaas. Zo zie je maar weer hoe makkelijk je om de tuin geleid wordt.

Tip: vaak wordt bij light producten waar vet is uitgehaald niet alleen beperkt op de gezonde vetten, maar wordt er ook nog eens meer suiker aan toegevoegd. Dit om toch de smaak van een originele variant te bereiken. Lees dus altijd goed de etiketten en ga er niet per gelijk vanuit dat Light een gezondere keus is.

 

Bronnen

 

, , ,
Vorig bericht
Feit of fabel: Helpt rode gist rijst cholesterol te verlagen?

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

×