bacteriën

Feit of fabel: de mens bestaat uit meer bacteriën dan lichaamscellen

Je zal het geloven of niet, maar dit is waar! Het is zelfs zo dat er 90% bacteriën in het lichaam zit en 10% zijn de lichaamscellen. Toen ik dit hoorde, kon ik het bijna niet geloven. Hier heb ik het trouwens wel over goedaardige bacteriën. Die 90% komt neer op 100 biljoen. Ik weet niet eens hoeveel nullen een biljoen heeft. Jij wel?

 

Bacteriën zijn net zo uniek als het DNA

Bacteriën zitten verdeeld over het hele lichaam maar centreren zich in de dunne darm. De bacteriën helpen hier bijvoorbeeld bij opname van verschillende B-vitamines, maar hebben ook effect op je afweer systeem. Iedereen heeft zijn eigen samenstelling van bacteriën. Dit heeft ook wel de darmflora of het microbioom (is een hip nieuw woord). Naar deze bacteriën is veel onderzoek gedaan, alleen we weten alleen nog maar het topje van de ijsberg. Inmiddels weten we dat mensen die met een keizersnee ter wereld zijn gekomen een andere darmflora hebben dan mensen die op de natuurlijke manier zijn geboren. Ook is duidelijk dat er een verband is tussen de samenstelling van bacteriën en bepaalde ziektes.

 

Bacteriën

Figuur 1: verschillende plekken waar bacteriën zich op en in het lichaam bevinden.

 

Bacteriën

Figuur 2: Verschillen in darmflora bij verschillende leeftijdsfasen.

 

Je ontlasting is hetzelfde als een vingerafdruk

Je kan dus wel de conclusie trekken dat je darmen uniek zijn en daarmee is je ontlasting ook uniek. Ontlasting kan je zoveel vertellen en het enige wat jij moet doen, is observeren. Kijk wat er in je WC pot ligt.

 

Eet voor je darmen!

, , , , , , , ,
Vorig bericht
De strijd tegen de poepzakjes
Volgend bericht
Gezonde barbecue tips

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu