zware botten

Feit of Fabel: heb ik zware botten?

“Ik heb gewoon zware botten”. Misschien heb je deze uitspraak wel eens gehoord. Meestal zeggen mensen dit in een gesprek over hun gewicht en vaak wordt deze zin gebruikt als een soort excuus. Bijvoorbeeld wanneer iemand is aangekomen in plaats van afgevallen te zijn. Maar is dit waar of echt complete onzin? Kan je zwaardere botten hebben dan iemand anders? Of is het toch echt een fabel? Toen ik laatst bij de fysio kwam kreeg ik een idee, ik ga jullie laten zien dat dit een grote fabel is!

Meet Harry, deze beste vent staat al een tijdje in de behandelkamer van mijn fysiotherapeut.

Dit nagemaakte skelet wordt gebruikt als hulpmiddel om de samenhang van bewegingen, houding en verkeerde houding uit te leggen. Laten we de vergelijking maken: Harry is op ware grote: 171 cm en ik ben 174 cm. Dit skelet zou dus van mij kunnen zijn! Ik ben alleen veel breder dan hij en dat viel me direct op toen ik het skelet zag: “is dit alles?!” Is dit de basis van mijn lijf? En hoe is het mogelijk dat deze dunne botjes alles kunnen dragen? Ik kon het niet laten en heb Harry ook op de weegschaal gezet, hij weegt maar 10,4 kg! 

gewicht botmassa

Conclusie:

Er zal in dit geval wel een beetje metaal zijn meegewogen, maar dit gewicht klopt aardig met wat de literatuur ook zegt. Het skeletgewicht van een vrouw is tussen de 9.0 kg en 11.0 kg en dat van een man tussen de 12.0 kg en 15.0 kg. Dit gewicht verschilt per persoon omdat het afhankelijk is van jouw bouw en postuur. Hoe langer je bent hoe meer botmassa je hebt. Dit verschil per persoon zal echter nooit meer zijn dan ongeveer 2 kg. Als we eenmaal volwassen zijn en uitgegroeid zijn zal het skeletgewicht ook weinig meer veranderen.  Het is dus geen excuus om te zeggen dat je zware botten hebt! 

Wellicht ook interessant: bestaat de mens uit meer bacteriën dan lichaamscellen? En val je van minder eten af?

, , , , , , ,
Vorig bericht
Voeding en een gezond gebit
Volgend bericht
Hoge bloeddruk

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu