Pinda's eten

Feit of fabel: pinda’s eten mag pas na de eerste verjaardag van een kind

Kinderen en pinda’s. Mag dat, of mag je een kind pas na de eerste verjaardag pinda’s laten eten? Als je mij deze vraag 10 jaar geleden had gesteld, dan had ik deze volmondig met ‘feit’ beantwoord. Inmiddels zal ik hier niet meer zo op reageren. Een aantal mensen zullen denken ‘oh, daar gaan we weer’ om vervolgens door de bomen het bos niet meer te zien. Ik leg het uit. Mag je kind wel of niet voor voor de eerste verjaardag pinda’s eten of producten waar pinda’s in zitten?

In de afgelopen 20 jaar zien we een groei van het aantal mensen met een pinda-allergie, een verdubbeling wel te verstaan. Op basis van deze verdubbeling kan je toch voorzichtig de conclusie trekken wat we iets niet goed doen. Zeker als je weet dat in andere landen zoals India deze allergie veel minder vaak voor komt terwijl daar vroeg wordt gestart met het geven van pindakoekjes en andere producten waar pinda’s in zitten.

4 tot 8 maanden

Kinderen zonder eczeem of familiare aanleg: start met het geven van pinda’s bij de leeftijd van 4 tot 8 maanden. Door vroeg te beginnen bescherm je je kind juist tegen deze nare allergie. Hoe doe je dit dan? Hele pinda’s geven? Dat lijkt mij niet zo’n goed idee. Wat dacht je van een beetje pindakaas op een lepel of op je vinger. Wanneer je kind een aantal maanden ouder is, kan je natuurlijk ook een boterham of cracker besmeren met pindakaas.

Met een pinda op de huid wrijven

Doe dit nooit! Kinderen met eczeem kunnen daardoor juist een allergie ontwikkelen doordat hun lijf hier op de verkeerde manier op reageert. Deze adviezen circuleren nog veel rond op het internet en lijken misschien heel onschuldig, maar helaas dus heel fout kunnen uitpakken.

Heeft je kind eczeem of een familiare aanleg? Wees dan nog een beetje voorzicht met de introductie van pinda’s. Deze kinderen hebben een verhoogd risico op de ontwikkeling van zo’n allergie. Alhoewel de onderzoeken er veel belovend uit zien, maar we moeten nog even geduld hebben.

Conclusie

je kind mag dus gerust voor de eerste verjaardag pinda’s eten. Probeer het op de manier waar jij je goed bij voelt, ga niet overhaasten. Straks is je kind wel allergisch. Probeer het met kleine stapjes te achterhalen. Voorkomen is beter dan genezen. Twijfel je, ga dan voor de tweede manier, door met een aantal pinda’s over het huidje te wrijven en houd het gedeelte goed in de gaten.

Wil je meer weten? Vraag dan één van de Balanza dietisten

, , , , , , , ,
Vorig bericht
Tips voor een goede nachtrust
Volgend bericht
Zijn er ‘gezondere’ zoetmiddelen dan suiker?

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

×