is koffie ongezond

Feit of fabel: Is koffie ongezond?

Veel Nederlanders drinken graag koffie. Uit onderzoek van International Coffee Organisation (ICO) blijkt dat we gemiddeld 4,1 kopjes per persoon per dag drinken van het zwarte goud [1]. Ik drink ook graag koffie! Elke dag begin ik met een kopje koffie en gedurende de dag ook nog één of twee! Er gaan echter behoorlijk wat verhalen de ronde over dat koffie ongezond is, maar hoe zit dat nu echt? Ik heb voor jou uitgezocht of koffie ongezond is en wat feiten en fabels zijn!

Uitdroging door koffie, onttrekt koffie vocht?

Dit is echt een hardnekkige fabel! Mensen die regelmatig koffie drinken hebben niet minder vocht in hun lichaam dan mensen die geen koffie drinken [2]. Je droogt dus niet uit van koffie. De cafeïne in koffie geeft de nieren wel het signaal dat ze wat eerder moeten lozen, maar de hoeveelheid vocht die je uit plast is niet méér. Per dag hebben we 1,5 tot 2 liter vocht nodig, elk bakje koffie telt dus gewoon mee!

Is koffie ongezond voor hart- en bloedvaten?

Deels is dit een feit! In koffie zit het stofje cafestol. Dit is een stofje die het LDL-cholesterol doet verhogen. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte. Wanneer koffie gezet wordt met een filter, daalt de hoeveelheid cafestol. Het maakt dus verschil hoe jouw koffie gezet is!

Hieronder zie je de adviezen in maximaal aantal kopjes per soort koffie volgens de Gezondheidsraad [3]:

  • Gefilterde koffie (filter, cups, pads): +/- 4 kopjes per dag
  • Koffie gezet met cafetière: 1 kopje per dag
  • Kookkoffie (Turkse/Griekse koffie): Liever niet of anders zetten

Koffie helpt om vet te verbranden

Dit zou dan te maken hebben met het oppeppende effect van cafeïne, maar helaas is er geen wetenschappelijk bewijs dat cafeïne effect heeft op het verbranden van vet. Van koffie val je dus niet af. Dikke fabel!

Koffie past binnen een gezonde leefstijl

Feit: koffie bevat van zichzelf bijna geen calorieën, dus het is wel een drank die prima gedronken kan worden binnen een gezonde leefstijl! Let dus op de hoeveelheid koffie per dag en hoe het gezet wordt!

Koffie drinken verhoogt kans op slapeloosheid en paniekaanvallen

Dit is een feit, máár dat geldt voor overmatige consumptie van koffie (meer dan vijf kopjes per dag). Volgens een wetenschappelijk rapport van de EFSA heeft dit te maken met de hoeveelheid cafeïne die je binnenkrijgt [4]. Het advies is om maximaal 400 mg cafeïne binnen te krijgen op een dag.  Zie onderstaand voorbeelden waar cafeïne in zit:

  • Een kopje filterkoffie 90 mg
  • Een kopje thee 50 mg
  • Een blikje cola 40 mg
  • Een blikje energydrink 80 mg.

Teveel cafeïne verhoogt dus de kans op slapeloosheid en paniekaanvallen. Let daarom op de hoeveelheid kopjes koffie en andere cafeïne houdende dranken die jij per dag drinkt!

Koffie moet je vermijden tijdens zwangerschap

Het klopt dat hoe meer cafeïne je als toekomstige moeder binnenkrijgt, hoe groter de kans op een miskraam of op een baby met een laag geboortegewicht. Na de geboorte van je kindje kan cafeïne via de moedermelk de baby onrustig maken. Het advies is maximaal 200 mg cafeïne tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding. Het is daarom verstandig de hoeveelheid koffie te beperken tot 1 kopje per dag!

Hier lees je meer informatie over voeding tijdens de zwangerschap.

Conclusie

De hoeveelheid koffie die je drinkt kan dus behoorlijk uitmaken hoe gezond koffie is. Als je daarnaast vermoedt dat je door de hoeveelheid cafeïne klachten krijgt, dan kan het dus de moeite waard zijn om eens te turven hoeveel kopjes/glazen je per dag binnenkrijgt. Ongeveer 2 tot 4 kopjes per dag past binnen een gezonde leefstijl, maar onbeperkt koffie drinken zou ik niet aanraden!

Hoeveel kopjes koffie drink jij per dag?

Bronnen:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Vorig bericht
Feiten en fabels over magnesium
Volgend bericht
Ondervoeding, hoe zit dat? Doe de zelftest!

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu