koffie ongezond balanza

Feit of fabel: Is koffie ongezond?

Ik ben zelf nogal een koffieleut, elke dag begin ik met een kopje van het zwarte goud. Na het douchen en ontbijten nog eens koffie, dan als ik op het werk aan kom eerst een kopje koffie! Zo gaat dat de hele dag wat door. Als ik ‘s avonds vrij ben is het gedaan en ga ik over op een cola light of spa rood met munt smaak. En ik ben niet de enige! Zo blijkt dat bijna 80% van de Nederlands regelmatig koffie drinkt en ongeveer de helft daarvan drinkt het zwart. Mijn voorkeur is koffie met een zoetje (suiker vind ik zonde van de calorieën) en dan ook het liefst die van Mr. Clooney…

Er gaan behoorlijk wat verhalen de ronde over dat koffie ongezond is, maar is dat echt zo? Ik zet de fabels en feiten over koffie even voor je op een rijtje:

  • Koffie onttrekt vocht aan je lichaam

Dit is echt een hardnekkige fabel! Mensen die regelmatig koffie drinken hebben niet minder vocht in hun lichaam dan mensen die geen koffiedrinken. Je droogt dus niet uit van koffie. De cafeïne in koffie geeft de nieren wel het signaal dat ze wat eerder moeten lozen, maar de hoeveelheid vocht die je uit plast is niet méér. Per dag hebben we 1,5 tot 2 liter vocht nodig, elk bakje koffie telt dus gewoon mee!

  • Koffie is slecht voor hart- en bloedvaten

Deels is dit een feit! Sommige mensen kunnen bij grote hoeveelheden koffie hartkloppingen krijgen en het kan de bloeddruk verhogen. Ook zitten er stofjes in ongefilterde koffie die het slechte cholesterol (LDL) verhogen. Een voorbeeld van ongefilterde koffie is Turkse koffie. Filterkoffie gezet met een papierenfilter (ook pads) en oploskoffie zijn veilig als je last hebt van een hoog cholesterolgehalte. De schadelijk stoffen cafestol en kahweol blijven dan achter in het papieren filter. Voor espressokoffie uit automaten en espresso uit cupjes geldt dat ook.

  • Koffie helpt om vet te verbranden

Dit zou dan te maken hebben met het oppeppende effect van cafeïne. Maar helaas is er geen wetenschappelijk bewijs dat cafeïne effect heeft op het verbranden van vet. Van koffie val je dus niet af. Dikke fabel!

  • Koffie moet je vermijden tijdens zwangerschap

Het klopt dat cafeïne in koffie mogelijk schadelijk is voor je ongeboren kind. Hoe meer cafeïne je als toekomstige moeder binnenkrijgt, hoe meer kans op een miskraam of op een baby met een laag geboortegewicht. Na de geboorte van je kindje kan cafeïne via de moedermelk de baby onrustig maken. Ook hierbij geldt dat het om grote hoeveelheden koffie gaat! Wil je meer informatie over voeding tijdens de zwangerschap? Lees dan deze blog.

Conclusie:

Is het nu een feit of een fabel dat koffie ongezond is? Nou de cafeïne in koffie doet dus behoorlijk wat in ons lichaam! En cafeïne zit niet alleen in koffie maar ook in cola en andere frisdranken.  Als je vermoeid dat je hierdoor klachten krijgt of je wilt het zekere voor het onzekere nemen dan kan het dus de moeite waard zijn om eens te turven hoeveel kopjes/glazen je per dag binnenkrijgt. Ongeveer 5-6 kopjes per dag kan geen kwaad, maar onbeperkt koffie drinken zou ik niet aanraden!

Hoeveel kopjes koffie drinken jullie per dag?

 

Dus, een paar kopjes kunnen geen kwaad. Iets lekkers bij de koffie mag ook! Wat dacht je van deze koolhydraatarme en suikervrije kokosmakronen?

, , , , , , , , , , ,
Vorig bericht
Brandend maagzuur en voeding
Volgend bericht
Feit of fabel: Werken pruimen laxerend?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu