alcohol is dubbel dikmakend

Feit of Fabel: alcohol is dubbel dikmakend

Deze diëtist houdt wel van een wijntje op z’n tijd. Het liefst rood, maar andere kleuren wijn vind ik ook heerlijk. Natuurlijk weet ik dat alcohol niet zo goed is. De meningen zijn verdeeld en hoe zit het eigenlijk? Klopt de stelling: alcohol is dubbel dikmakend? 

Energie

Alcohol levert energie op. Per gram alcohol krijgt ons lichaam 7 kcal energie binnen. Is dit veel? Ja, best wel want koolhydraten en eiwitten leveren 4 kcal per gram op en vetten 9 kcal. Alcohol behoort dus tot de groep die veel kcal oplevert.

Wachten even, zo snel zijn we er niet: als je geen heldere sterke drank drinkt, heb je ook nog te maken met koolhydraten. Bier, wijn, mix dranken en cocktails bevatten natuurlijk meer dan alleen alcohol.

alcohol is dubbel dikmakend

Afbeelding 1: Voedingswaarde bier en wijn per 100 g, NEVO, geraadpleegd op 20 februari 2018

 

Is een blikje bier te vergelijken met een volkoren boterham met kaas?

Ja, dit is met elkaar te vergelijken. Kijk maar naar de afbeelding hieronder. Een boterham met kaas levert 158 kcal op en een biertje 148 kcal. Moet je voorstellen dat je op een lekker avondje doorzitten 6 blikjes bier op drinkt, dit zijn dus gewoon 6 boterhammen met kaas! Dit is meer brood en dat ik op een hele dag eet. Hello Wake-up Call!

 alcohol is dubbel dikmakend

Afbeelding 2: Voedingswaarde blikje bier en een volkoren boterham met kaas, geraadpleegd op 20 februari 2018

 

De vertering van alcohol

De alcohol komt eerst aan in de maag. Door koolhydraat- en vetrijk te eten kan je de opname van alcohol vertragen. Koolhydraten vertragen de absorptie in de maag en de vetten vertragen de peristaltiek van de maag. 95% van de alcohol wordt via de lever uitgescheiden in water en CO₂. De alcohol lost dus op in water. Alcohol wordt eerder omgezet in energie dan koolhydraten en vetten. Dit heeft te maken met het feit dat het lichaam alcohol ziet als lichaamsvreemde stof.

 

Conclusie: alcohol is dubbel dikmakend

Alcohol is dus inderdaad dubbel dikmakend. Alcohol zelf levert 7 kcal per gram op maar het drinken van een alcoholische versnapering gaat vaak gepaard met de intake van koolhydraten. Koolhydraten levert over weer kcal per gram op (4 kcal).

Je bent lief voor je lichaam als je geen tot weinig alcohol drinkt. Iedere vezel in je lichaam vindt dit fijn. Door geen alcohol te drinken ben je ook nog eens goed met de lijn bezig!

 

Ik sta weer met beide benen op de grond. Even geen alcohol meer voor mij. Doe je mee?

, , , ,
Vorig bericht
Is glutenvrij eten beter voor je?
Volgend bericht
Feit of fabel: vlees uit je voedingspatroon halen is gezond

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu