Zit er suiker in theezakjes?

Zit er suiker in theezakjes?

We horen het mensen steeds vaker zeggen: óveral zit tegenwoordig suiker in! Zo ook krijgen we vaak de vraag hoe het nu zit met thee. Want als je geen suiker in je thee doet, ben je dan goed bezig, of krijg je ongemerkt toch een hoop suiker binnen? Zit er suiker in theezakjes? Ik ging op onderzoek uit, lees je mee?

Zit er suiker in theezakjes?

Een tijd geleden kwam de Keuringsdienst van Waarde met de mededeling dat er tegenwoordig vaak in theezakjes suiker zit, zodat je thee een lekkere zoete smaak krijgt. Thee stond altijd bekend om een goede keuze. Er werd altijd gezegd dat water, thee en koffie (met mate) goede dranken waren om te kiezen omdat deze dranken geen calorieën bevatten. Het nieuws over suiker in theezakjes vraagt dan ook om wat opheldering. Want zoals we altijd zeggen: drink je calorieën niet, maar eet ze.

Wanneer je een zakje ‘gewone’ Engelse thee open scheurt zal je daar niet snel korreltjes suiker in aantreffen. Maar scheur maar eens een thee zakje met een smaakje open, of een luxere piramide zakjes. Daar zitten allemaal kleurrijke stukjes en ook suikerkorreltjes in. Maar hoeveel suiker levert je dit nu in een kopje thee?

Aroma’s

Wanneer je op de verpakking kijk staat er dat de thee 0,5 gram suiker per 100 gram thee zakjes bevat. Niet veel dus, want de hoeveelheid suiker in je uiteindelijke kopje thee is minimaal. Wel staat het onduidelijk in de ingrediëntenlijst dat er suiker in de theezakjes zit. Er staat namelijk vaak ‘aroma’s’ in plaats van ‘suiker’ in de lijst, niet heel duidelijk dus.

Maar, zit er nu suiker in theezakjes?

Wil je echt gezonde thee drinken? Dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om (groene) thee zonder smaakjes te kiezen, of voor losse theeblaadjes. Maar lang niet alle theesoorten bevatten suiker, dus het beste is gewoon om even de verpakking van jouw thee te lezen. Geen suiker in de voedingswaardentabel? Gewoon lekker thee te blijven drinken!

fabel, Feit, feit of fabel, suiker, theezakjes, toegevoegd
Vorig bericht
Feit of fabel: is eten uit de airfryer gezond?

Gerelateerde berichten

3 reacties. Reactie plaatsen

 • Leuk dat jij zelf ook op onderzoek uitging !

  Beantwoorden
 • Bedankt om dit nog eens aan het licht te brengen, ik vind het schandalig.
  Eén kleine opmerking: Op mijn Lipton Rosehip (Rozenbottel) thee doosje staat <0.5g suiker per 100 ml. Als je uit de rest van de tekst afleidt dat 1 theezakje 200 ml produceert dan betekent dit dat er tot 1 gram suiker kan zitten in 1 zakje. Wat nog vele malen meer is dan 0.5 gram per 100 gram theezakjes. Groetjes Jeroen

  Beantwoorden
 • Ook in losse thee zit vaak suiker of aanverwante ingrediënten. Dan zitten er bv gekonfijte vruchten in of ‘aroma’. Goed de labels en ingrediëntenlijst lezen is dus wel handig als je echt geen suikers binnen wil krijgen op deze manier.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

×